All
Projects
Products
Events
Competitions

SDC Dental Clinic / Takeru Shoji Architects

SDC Dental Clinic / Takeru Shoji Architects

© Koji Fujii | Nacasa & Partners © Koji Fujii | Nacasa & Partners © Koji Fujii | Nacasa & Partners © Koji Fujii | Nacasa & Partners + 25

Tsubame, Japan
  • Lead Architects: Takeru Shoji ,Yuki Hirano,Takayuki Shimada
  • Engineering: Tetsuya Tanaka(Tetsuya Tanaka Structural Engineers)
  • Lighting Design: Yutaka Inaba (FOR LIGHTS)
  • Contractor: Ogawa (Marumo Contruction Co.Ltd)
More Specs Less Specs
© Koji Fujii | Nacasa & Partners
© Koji Fujii | Nacasa & Partners

Text description provided by the architects. The site is in Akiba town, Tsubame city, Niigata prefecture. We designed a clinic that is more than just a dental clinic, it is a daycare center, a bookstore and a place to enjoyably spend time, just ‘like a park’. Where a typical dental clinic is not a place to linger, this dental clinic encourages patients to come to the clinic for more than just their appointment, it gives them abundant ways of leisurely spending their time before and after their appointment. All occupants of the clinic are encouraged to spend their time ‘as they please’ enjoying the bookstore or daycare center. This gives way to a new type of dental clinic, which is ‘a place to stay’, ‘come again’ and comfortably spend time.

© Koji Fujii | Nacasa & Partners
© Koji Fujii | Nacasa & Partners
First Floor Plan
First Floor Plan
© Koji Fujii | Nacasa & Partners
© Koji Fujii | Nacasa & Partners

The building is a 2 storey wooden structure, where the 1F is the clinic space and the 2F is for the staff. The 1F arranges the sterilization, X-ray, medical record storage and toilet space in the center of the building and acts as the core. The perimeter walls are entirely glass fronted, and a terrace connecting the examination room and waiting area extends this built form outward, and a garden surrounds the building on all sides.

© Koji Fujii | Nacasa & Partners
© Koji Fujii | Nacasa & Partners

Furthermore, a big ‘hat’ is put atop the entire building, where the hood of the ‘hat’ forms arches around the periphery. These arches are created by pulling the hood into an arc that bridges two points. Born from this type of built form, is a vague territory in between the inside and outside is created, that mediates and protects the building from the harshness of the snow, rain, summer solar radiation and the winter Northwest winds blowing down from the Yahiko mountain. This buffer space has a rare quality of providing privacy to the people in the waiting and examination rooms, while also allowing them to freely enjoy the four seasons.

© Koji Fujii | Nacasa & Partners
© Koji Fujii | Nacasa & Partners

Thus this design seeks to create a clinic:
1. which feels the change of time and seasons
2. where the waiting experience for patients feels like time spent at the park; with a good book and comfortable seating.
3. Blurring the boundary between the inside and outside by pulling the material of the deck floor inside, and using the large arch openings as a transitional element to bridge the interior built envelope and the exterior natural environment
4. Provide a protected outdoor space from where the patients can carefree, enjoy nature, sunlight and rain.
5. Attract chance encounters between the people walking about around the site, and the occupants of the building.
6. Create a living room- like space, where people, in the middle of their walk, can stop by and sit on the couch, read a book, or wait for their appointment.
As you pass through the trees, the arches and stand under the ‘hat’ you meet different people, each enjoying the space differently, all the while being surrounded by a pleasant breeze and the sounds of playing children.

© Koji Fujii | Nacasa & Partners
© Koji Fujii | Nacasa & Partners
Sections
Sections
© Koji Fujii | Nacasa & Partners
© Koji Fujii | Nacasa & Partners

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Tsubame, Niigata Prefecture, Japan

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "SDC Dental Clinic / Takeru Shoji Architects" 31 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/931010/sdc-dental-clinic-takeru-shoji-architects/> ISSN 0719-8884
© Koji Fujii | Nacasa & Partners

SDC牙科诊所,公园版就诊环境 / 东海林健建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.