All
Projects
Products
Events
Competitions

Command and Situation Centre Stuttgart Police Headquarters / Peter W. Schmidt Architekt

Command and Situation Centre Stuttgart Police Headquarters / Peter W. Schmidt Architekt

© Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller © Stefan Müller + 16

  • Area Area of this architecture project Area: 1528.0
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2017
  • Photographs Photographs: Stefan Müller
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Autodesk, Ecophon Absorberflächen, Mero Kautschukboden, Modutec Tische, Novoferm Türen, Schüco Außentüren, Schüco Fenster, Strähle Trennwandsystem und Schiebetüren, Ziegelei Hebrok
  • Lead Architect: Frank Spallinger
  • Design Team: Frank Spallinger, Katharina Manche
  • Clients: Land Baden-Württemberg; Vermögen und Bau; Amt Stuttgart
  • Engineering Structural Design: Bornscheuer Drexler Eisele, Stuttgart
  • Engineering Building Technology: Paul+Gampe+Partner, Esslingen
  • Engineering Building Physics: RW Bauphysik, Schwäbisch Hall
  • Engineering Electrical Engeneering: Kienle Beratende Ingenieure, Ostrach; Günthner Ingenieure, leinfelden-Echterdingen
More Specs Less Specs
© Stefan Müller
© Stefan Müller

Distinctive and secure. New build for the Command and Situation Centre of the Stuttgart Police Headquarters. The monolithic shell of this two-story edifice adjoins the existing building and exerts a stabilizing effect on the highly diverse surroundings.

© Stefan Müller
© Stefan Müller
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
© Stefan Müller
© Stefan Müller

Visible from the Pragsattel traffic hub, this bold structure forms a distinctive landmark against the backdrop of rolling hills. The double-leaf masonry exterior of the ground floor houses all the services needed for the fully independent continuous operation of this energy-efficient facility, projecting into the hillside on the north and forming the basis for the upper floor, which in turn features a significant overhang extending south toward the entrance yard of the main building. In this story, all operational areas are incorporated on a single floor.

© Stefan Müller
© Stefan Müller

The skylight-based design provides a tall, sealed facade to the north, thereby dispensing with extensive security measures. Three window recesses in the main shell deliver additional natural light to the interior without providing a line of sight from outside.

© Stefan Müller
© Stefan Müller
Section
Section
© Stefan Müller
© Stefan Müller

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Hahnemannstraße 1, 70191 Stuttgart, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Command and Situation Centre Stuttgart Police Headquarters / Peter W. Schmidt Architekt" 29 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930917/command-and-situation-centre-stuttgart-police-headquarters-peter-w-schmidt-architekt/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.