All
Projects
Products
Events
Competitions

School of Architecture, Crescent University / architectureRED

School of Architecture, Crescent University / architectureRED

© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni © Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni © Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni © Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni + 63

Vandalur, India
  • Lead Architects: Biju Kuriakose, Kishore Panikkar
  • Design Team: Biju Kuriakose, Kishore Panikkar, Kani Pandian, Yasir Azami, Gero Rajan, Jagadesh, Chandana Ramesh, Reshma Chandrashekar, Syed Munavar, Shashank Muralidharan
  • Clients: Crescent University
  • Structural Engineering: Somadev Nagesh Consultants
  • Landscape: architectureRED
  • Mep Consultants: Air Treament Eng. (P)ltd.
  • Collaborators, Client Team: V.N.A Jalal, M.S Jagan, Shuja Ahmed, Jamal J
More Specs Less Specs
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni

Text description provided by the architects. Distinctly identifiable by its stepped terraces and red striated facade, the Crescent School of Architecture occupies a relatively small lot of the 60-acre university campus, in Vandalur, Chennai. The project brief envisioned studio spaces along with lecture halls and administration areas – which we chose to augment with necessary ‘de-programmed’ spaces for collective working and gathering. This allowed for the exploration of redefining not only the nature of spaces found in an architecture school but also offering us the possibility to inform the future pedagogic program that it could accommodate. Typically, a school would house endless corridors with rooms on either side. Spaces offering opportunity for discussions and chance encounter is severely limited, which in turn confines its users to following a dreary routine.

© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni

Overturning this notion of conventional space-making in an institution by replacing it with spaces that can have transformative pedagogical implications becomes imperative; wherein collective creation is encouraged within the institution’s pedagogic program, by explicitly offering spaces that urge for learning outside of the confines of the classroom. With a program that is two-fold in nature, both extroverted and introverted, any architecture school requires spaces that allow its users to work in multiple ways. The ideal school should allow for an open-ended program. Through means of an unconventional spatial method, our architecture school presents its users with various options for inhabitation and use.

© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni

Extending the ground plane into the building became imperative because of the limited site allocated for the large program of the architecture school. We chose to eschew the need for a restricted entrance and instead chose to maximize the openness of the building’s connection to the ground – creating a large shared piazza that extends the urban structure of the university campus into the school, and flows through an open stilt area to the edge of the reserved forest. One is offered a multiple choice of accesses, including open yet shaded access to the first floor. Instead of merely vertically extruding a courtyard, here the ground plane is multiplied, staggered at each level and overlapped.

© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
Masterplan Concept Diagram
Masterplan Concept Diagram
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni

An additional ‘new ground’ is thus created at every floor level within the building – that stretches the piazza and the open stilt / free plinth upwards into the building volume. This continuous, stepped void created acts as a diagonal courtyard – offering, in this case, exhilarating vistas across the terraced-landscape-like formation, besides becoming the key congregational and social space for the school. These voids – in addition to making the building mass lighter, also perform the important task of creating an ‘outdoors-like’ experience – with the wind blowing through, the sun traversing across the spaces during the day, and the shaded spaces feeling connected to the elements and the campus (to which the building forms and urban edge) – with views across the reserved forest on the west side and the campus towards the east and south.

© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni

Each studio space opens onto its adjoining double-height terrace (shaded by the overhanging floors) through a set of large sliding folding doors – offering the possibility of open studio/workshop spaces and/or open exhibition and review spaces – that can be viewed together diagonally across, during ‘open-house’ days and common review days. Design studios that are placed adjacent to one another may be transformed into one large space hosting shared classes or studios between two different sections, avoiding complete isolation. Each design studio also accommodates a mezzanine level that houses its respective lecture hall.

© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni

The Crescent School of Architecture aims to deploy a spatial methodology to suggest possibilities in which different programs may be adapted through innovative infrastructural and spatial solutions and possibilities. With open spaces present at its base that offer the possibility of intense activity, gathering and socializing, a strong connection between the school building and the campus is reinforced. This connection infiltrates the structure enhancing its experience in the hope of giving birth to a new system where users can begin to take charge and re-configure spaces that adapt to changing needs and demands, tuned towards their own specific purposes, and as such the buildings posits a proposition for a sustainable institutional architecture that will adapt to its times.

© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
Section
Section
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Vandalur, Tamil Nadu 600048, India

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "School of Architecture, Crescent University / architectureRED" 25 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930867/school-of-architecture-crescent-university-architecturered/> ISSN 0719-8884
© Fazal Hussain, Lakshiminaraayanan, Smrithi M Kulkarni

克雷森特大学建筑学院,‘去功能化’空间的方法论 / architectureRED

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.