All
Projects
Products
Events
Competitions

The Concrete House 01 / Ho Khue Architects

The Concrete House 01 / Ho Khue Architects
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki + 45

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. The Concrete House 01 is a 4-storey house with a plot area of 5m x 16m. The site is located in Son Tra near Da Nang beach. Growing tourism in the city has enabled the growth of hospitality high-rises which has led to low-density structures deteriorating faster than regional structures. These changes are creating topographical changes creating imbalanced soil and high salinity levels in air and land. Therefore, a complete concrete solution for the house is considered to cope with the regional climatic conditions.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

MATERIAL: Monolithic concrete structures often has complex construction processes that require good workmanship with quality and time. It needs careful, fine-tuned structural & technically coordination amongst the involved parties. In order to synchronize all the exposed concrete surfaces like wall, floor & ceiling the concrete house uses grindstone material "granite", one of the popular material in traditional Vietnamese houses in the 80s, made with few skilled workers.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

FORM: The volumetric form of the structure is derived from a "box", the idea of architectural cubes is evolved from the playful imaginations of children’s LEGO game and each floor is commensurate with ‘stacked’ and ‘sliding’ box block. These boxes help in creating simple, powerful and fun architectural shapes. Many voids and open spaces within the box make space look wider and larger giving human comfort. This architectural solution contributes to changing the mindset of mainstream and boring rigid block building houses in the current urban housing scenario.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

SPACE: The combination of improvised concrete ‘boxes’ create a flexible, airy space inside the house carving large atrium to bring natural greens inside. Fewer walls and big volumes encourage natural light and wind circulations. All spaces are connected with corridor bridges & stairs linking the rooms. Central atrium formed also encourages visually and verbal communications within the house connecting family members.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "The Concrete House 01 / Ho Khue Architects" 25 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930829/the-concrete-house-01-ho-khue-architects/> ISSN 0719-8884
© Hiroyuki Oki

混凝土一号宅,堆叠的混凝土体块 / Ho Khue Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.