All
Projects
Products
Events
Competitions

Wuxi TAIHU Show Theatre / SCA | Steven Chilton Architects

Wuxi TAIHU Show Theatre / SCA | Steven Chilton Architects

© Kris Provoost © Kris Provoost © Kris Provoost © Kris Provoost + 17

  • Client: Sunac Group
  • Architecture And Design Management: Sunac Group
  • Concept Engineer: Buro Happold Engineering
  • Theatre Consultant: Auerbach Pollock Friedlander
  • Show Design: Dragone
  • Ldi: Tongji Architectural Design
More Specs Less Specs
© Kris Provoost
© Kris Provoost

Text description provided by the architects. Located close to Lake Taihu in Wuxi, Jiangsu Province, China, the Wuxi Taihu Show Theatre concept was inspired by the Sea of Bamboo Park in Yixing, the largest bamboo forest in China. The 2000 seat theatre has been designed to house a permanent water show by Franco Dragone and it is due to open on 22nd December 2019.

© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost
© Kris Provoost

The building’s appearance is composed of three primary elements, the columns, the shade canopy and the building envelope. Representing an abstract impression of a bamboo forest, the slender white columns are positioned around the perimeter of the building in such a way as to provide a screen between the building façade and surrounding landscape. The ‘bamboo’ columns clear around the various entrances to help frame the accesses into the building.

Floor plan
Floor plan

The shade canopy wraps around the perimeter of the building at roof level. Conceptually, it represents the canopy of leaves that exist at the top of a bamboo forest. The canopy is made up of various triangular bays containing rows of gold anodised aluminium louvres. Each bay is orientated randomly to create an organic quality to the structure and light and shade patterns that fall across the building envelope through the day. Each bay of louvres is also set at different angles to heighten the sense of variation when viewed from different angles.

© Kris Provoost
© Kris Provoost

Structurally, each bay of louvres is supported on a triangular lattice structure that braces the tops of the columns and transfers their load into the primary structure of the building. The environmental purpose of the shade canopy and columns is to provide shade over the surface of the façade and passively lower the cooling load on the building. The building envelope is primarily composed of rendered and painted block-work and curtain wall glazing. The glazing is the full height of the building in and above the entrance lobby to provide maximum views into and out of the main public areas. It is fritted with white and gold stripes that travel the full height of the building mimicking the ‘bamboo’ columns and contributing to the effect of the building being the outer edge of a forest of bamboo.

© Kris Provoost
© Kris Provoost

At night, the building envelop is illuminated from below, becoming an ethereal beacon, glimpsed between the forest of ‘bamboo’ columns, drawing spectators and audience in from across the lake and surrounding development.

© Kris Provoost
© Kris Provoost

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Taihu Lake, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Wuxi TAIHU Show Theatre / SCA | Steven Chilton Architects" 24 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930776/wuxi-taihu-show-theatre-sca-steven-chilton-architects/> ISSN 0719-8884
© Kris Provoost

无锡太湖“竹林”剧院 / SCA | Steven Chilton Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.