House Ε / buerger katsota architects

House Ε / buerger katsota architects

© Yiorgis Yerolymbos© Yiorgis Yerolymbos© Yiorgis Yerolymbos© Yiorgis Yerolymbos+ 28

Artemida, Greece
  • Design Team:Stephan Buerger, Demetra Katsota, Georgios Kourakos, Klelia Siska, Myrto Tsarouchi
  • Structural Engineering:P. Panagiotopoulos & Associates
  • M&E Engineering:Clima Therma, D.P. Kryfos & Associates
  • Model:Taras Diachun
  • General Contractor:ACRM S.A.
  • City:Artemida
  • Country:Greece
More SpecsLess Specs
© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

Text description provided by the architects. The small house is located in the third row from the Aegean shore in the randomly built Eastern Attika suburb of Artemis. The building houses the needs of a young small family, critically responding to its context as a parody of its own surroundings. The building aims at redefining the 'ephemeral' and flexible nature of living close to the coast, by achieving comfortable and high quality indoor and outdoor living spaces, revealing selected views to the sea while screening off its residents’ privacy from the close neighbors.

© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

Upon a concrete, terrazzo clad base, the two-story volume is broken into two -volumetrically and materially different volumes- placed at right angles to each other. The white, seemingly floating pitched-roof volume delineates with its cantilevers a generous open plan ground floor space for easy indoor and outdoor living within a garden enclosure. The upper volume provides two high ceiling bedrooms and a bathroom organized around a stairwell and study. On the party wall side, a protected terrace becomes an open-air 'room', the outdoor extension to the stairwell. The bedrooms have access to two private loggias with full-height openable shutter panels revealing the sea view beyond a neighboring olive grove and an in-between bathroom.

© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

In terms of construction, the building is a composite construction with a minimum footprint on the small plot. Τhe basement and ground floors are a reinforced concrete structure, with the ground floor dissolving to the minimum building elements -two, fair-faced concrete shear walls and four slender steel columns- to achieve maximum spatial flexibility and visual continuity with the garden. The first-floor slab is a combination of two cantilevering steel beams with its upper volume and the pitched roof as a lightweight steel construction.

© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos
Section A
Section A
© Yiorgis Yerolymbos
© Yiorgis Yerolymbos

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House Ε / buerger katsota architects" 24 Dec 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/930554/house-e-buerger-katsota-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.