Zoom image | View original size
Project Description:The site was as typical as suburbia could get: a street with a rhythm of roof tiled, plastered brick boxes built to the limit of the road setbacks. Site is bounded by existing houses on two sides with a main neighbourhood street on east side. The density and potential proximity of neighbouring houses was an issue to address. In a neighbourhood of older detached houses ranging from one to two storeys the narrative of the house began as a shell for a tall living room. Pagoda house wraps its transparent inner spaces with a shell of un-plastered cement brick set into the frame of a raw concrete structure. The rear of the house contains the living dining room and kitchen on the ground floor, with bedrooms above. The Living & Dining areas look into the rear garden from the west, with the guest room on the opposite side. This house is an attempt to construct a house using cement bricks, a material newly introduced to the Sri Lankan market, which  was expected to give a ‘unique character’ to the house and a 'counterpoint'  to otherwise differently colour houses lining the neighbourhood. It was intended to be a discreet 'invisible' house with a neutral background. View more View full description
Share Share