All
Projects
Products
Events
Competitions

Plaza Redevelopment and Student Hub / Woods Bagot

Plaza Redevelopment and Student Hub / Woods Bagot

© Peter E Barnes © Peter E Barnes © Peter E Barnes © Peter E Barnes + 15

  • Architects: Woods Bagot
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Photographs Photographs: Peter E Barnes
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Equitone
  • Lead Architects

    Thomas Masullo, Milos Milutinovic
  • Design Team

    Alex Gilmore-Johnstone, Alex Hall, Alice Sangster, Craig Rogers, Ernst Jury, Gavin Kain, Jack Saunders, Jo Dane, Keith Dougal, Melinda De Cianni, Michael Andrew, Milos Milutinovic, Nick Bendys, Pasquale Macri, Sarah Ball, Sarah Howden and Thomas Masullo
  • Clients

    Flinders University
  • Builder

    Lendlease
  • Construction Manager and Services Engineer

    Lendlease
  • Planner

    Connor Holmes
  • Landscape Architect

    Oxigen
  • Structural Engineer

    Wallbridge & Gilbert
  • Fire, Audio-Visual and Sustainability

    WSP Parsons Brinkerhoff
  • Quantity Surveyor

    Rider Levett Bucknall
More Specs Less Specs
© Peter E Barnes
© Peter E Barnes

Text description provided by the architects. As the new heart of Flinders University’s Bedford Park campus, the Student Hub and Plaza have reinvented campus life. Located in Adelaide, the design created a new entrance to the campus, providing a dynamic precinct for students, staff, and the wider community. Delivering a contemporary tertiary education environment for Flinders University, Woods Bagot designed a diversity of spaces designed for active learning. Significantly improving visual connections and pedestrian permeability through the plaza, the design activated the central core of the campus by drawing students in.

© Peter E Barnes
© Peter E Barnes

In the University’s biggest redevelopment in nearly 50 years, the project comprises over 11,000 sqm of enhanced facilities, including a new four-story administration building with a sustainable rooftop garden, a new three-story enclosed mall, and upgrades to one level of the library. Catering for up to 2,000 people, the reshaped plaza comprises a terraced amphitheater designed to host outdoor concerts and film nights. Driven by a desire to realize the potential of the campus within its surrounds, the design eliminated previously segregated areas by opening up and activating the area while encouraging a sense of flow from inside to outdoor zones. With views across Adelaide towards the coast, the project embraced a community-focused, environment that sits sensitively within its context.

© Peter E Barnes
© Peter E Barnes
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Peter E Barnes
© Peter E Barnes

Architecturally, the spatial arrangement and built form represent a blend of a rigid structure with a softened edge. New space types have been injected into the existing building grids, arranged to work with the existing structure without highlighting the formality. The result is an open, fluid and dynamic learning environment. By reshaping the plaza, some of the traditional boundaries between academic staff and students were blurred, integrating teaching, learning and staff zones to facilitate interaction and engagement. A diversity of gathering, social, retail and contemporary learning spaces were designed to attract large numbers of students and staff to linger on-site around class times. 

© Peter E Barnes
© Peter E Barnes

The design of the interiors embodies a professional and innovative approach to learning. Signifying the beginning of a student’s professional life, as opposed to an extension of their secondary schooling, the design provides a range of interconnected learning environments with a sophisticated interiors palette, with a strong sense of identity to demarcate focused work and breakout spaces. Maintaining a focus on student interaction, engagement, and services, a mix of technology-enabled student spaces provides choice and autonomy, encouraging collaboration and peer collegiality. The project reignites the campus culture at Flinders University, offering a relevant and engaging precinct aligned to current and future student needs.

© Peter E Barnes
© Peter E Barnes

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Level 1, Student Hub, Sturt Road, Bedford Park SA 5042, Australia

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Plaza Redevelopment and Student Hub / Woods Bagot" 26 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929131/plaza-redevelopment-and-student-hub-woods-bagot/> ISSN 0719-8884
© Peter E Barnes

弗林德斯大学学生中心与广场再开发 / 伍兹贝格建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.