All
Projects
Products
Events
Competitions

Visitor Centre in Iceland / Andersen & Sigurdsson Architects

Visitor Centre in Iceland / Andersen & Sigurdsson Architects

© Christopher Lund © Christopher Lund © Christopher Lund © Christopher Lund + 26

Borgarfjörður Eystri, Iceland
  • Lead Architects

    Thorhallur Sigurdsson, Ene Cordt Andersen
  • Design Team

    Thorhallur Sigurdsson, Ene Cordt Andersen, Kim Bendsen, Laura Ioana Voinescu, Antoine Piquemal
  • Clients

    The Municipality of Borgarfjörður Eystri
  • Engineering

    Efla
More Specs Less Specs
© Christopher Lund
© Christopher Lund

Text description provided by the architects. Placed just a couple of meters above sea level overlooking Borgarfjordur Eystri, its harbour, and Hafnarholmi, the Visitor Centre appears as a precise square-shaped monolith guarding the harbor and its surroundings. A monolith divided into a series of spaces, interior, and exterior, facing different activities and landscapes in the area; the sky, the deep blue fjord, the characteristic mountains, and the local biosphere. 

© Christopher Lund
© Christopher Lund

Iceland is truly an island with a remote location in the middle of the Atlantic Ocean. With the majority of the country’s inhabitants living on the southwest corner of the island, Borgarfjordur Eystri has a remote location being the northernmost fjord of Iceland's East Fjords. Iceland has a population of 360.000 people and is visited by over two million tourists each year. Despite vast distances and sometimes difficulties to access, Borgarfjordur Eystri has not been spared by the increase in tourists to the country in recent years.

The Visitor Centre is situated on the outskirts of the tiny village of Bakkagerdi, inhabited by a mere 130 people. Seafaring and farming are still the major local industries, but tourism is growing rapidly. 

© Christopher Lund
© Christopher Lund

In 2015 the municipality held an architectural competition for a building on the waterfront, a place to serve the needs of fishermen and harbour authorities as well as being a focal point to service tourists. The area has an extensive birdlife, with migratory birds such as eiders and puffins gathering in the summertime. About 40,000 tourists visit annually and the new building is expected to ensure a minimum interference between the activities of the harbour and the activities of the tourists.  

Since the building is shared by locals and tourists its function will be variable throughout the year. In summertime, the focus will be on the many tourists visiting the area to see the puffins in the small peninsular by the harbour. In wintertime, space can be used by the locals for smaller cultural and social events. The ground floor of the building is primarily used by port authorities and fishermen and it houses a small port office, bathrooms, and a garage. The first floor houses a small café and the second floor is an exhibition space that will have exhibitions focused on showing aspects of the surrounding nature, the sea, the seals, the mountains and the birds. 

The building is a cube-shaped monolith where alternating sections have been cut away to allow for outdoor spaces around the building. A diagonally positioned staircase connects all of its three floors, separating each floor into an interior and exterior space and allowing the cube to wedge naturally into the landscape. 

© Christopher Lund
© Christopher Lund
© Christopher Lund
© Christopher Lund

The building is a total of 345 square meters and can be entered both from the top level and the ground level. The building has a robust character and materiality that accommodates the nature of its different users well and also enables it to be unmanned part of the year. The texture of the building emphasizes it´s simple nature and humble existence in the spectacular surroundings. The in-situ cast concrete is mixed with colourful regional stone aggregates giving a rough and variable texture that changes throughout the day and the seasons. The building is simple in execution, with polished concrete floors and black steel railings, doors and window frames.

© Christopher Lund
© Christopher Lund

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Borgarfjörður Eystri, Iceland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Visitor Centre in Iceland / Andersen & Sigurdsson Architects" 25 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/929007/visitor-centre-in-iceland-andersen-and-sigurdsson-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.