All
Projects
Products
Events
Competitions

House on the Hill / Abdenur Arquitectos

House on the Hill / Abdenur Arquitectos

© Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte © Gonzalo Viramonte + 27

  • Architects: Abdenur Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area: 544.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Gonzalo Viramonte
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Electroalem, InterAlumina, Sika
  • Lead Architect

    Abdenur Pablo, Abdenur Juan Pablo, Alejandro Rodriguez, Agustin Castagneris, Facundo Ferreyra
  • Design Team

  • Structural Calculation

    Ing. Gustavo Garcia
More Specs Less Specs
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Text description provided by the architects. La Casa en La Loma is a detached house located in the town of Sinsacate, about 55 km from the city of Córdoba. It sits on the Camino Real-trail, an old area for horse exchange and resting place for travellers heading to Peru at the time of the Viceroyalty of the Río de la Plata. Over the years it began to be used by some families in Córdoba for their holidays during the summer months.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The lot where the house is implanted has a natural elevation generating a podium where the house perches in a sculptural way and gives exceptional visuals from the interior of the house. The main premise was to prioritise the landscape and visuals, so the house is materialised by framing a natural postcard where the surrounding landscape completely motivated its conception.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte
Floor Plan
Floor Plan
© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The spaces have a linear development and are contained by a concrete skin, with stone details and glass enclosures, all austere, noble and maintenance-free materials.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The social area is in the center of the strip, while the private areas, that is to say, the bedrooms are arranged at the open ends facing the views. The suite with a bathroom and dressing room are separated by the social area from the other three bedrooms with direct entry from the outside, thus granting privacy to each of the members of the family.

Axonometric View
Axonometric View

The social areas are located in the centre of the strip. Linked to the entrance hall is the living room, followed by the dining room, which is directly linked to the kitchen with a marble bar, which is not only used when cooking but also, every morning at each breakfast.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Continuing with the concept of visually linking the spaces, next to the dining room, separated by a sliding glass curtain is the barbecue. This meeting space turns out to be the heart of the house, the place with more use and dynamism of the entire project. These mobile glass skins give the house the ability to be flexible and to adapt according to the uses and requirements of its occupants.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

The pool is located outside as a recreational space and playing the role of a water mirror and link between the living spaces and the natural horizon. The gallery of the entire length of the house works as a connecting link between the landscape and each of the interior spaces.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

As for the materialisation, a harmony between the house and the surrounding environment was sought for. The purity of the concrete and porphyry skins give the sensation of a large rock on the hill, in which you can seek refuge, calm and tranquillity while always maintaining the connection with nature.

© Gonzalo Viramonte
© Gonzalo Viramonte

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House on the Hill / Abdenur Arquitectos" [Casa en la Loma / Abdenur Arquitectos] 21 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928883/house-on-the-hill-abdenur-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.