All
Projects
Products
Events
Competitions

Interpretation Centre of Romanesque / spaceworkers

Interpretation Centre of Romanesque / spaceworkers

© Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone + 57

  • Lead Architects

    Henrique Marques, Rui Dinis
  • Design Team

    Rui Rodrigues, Sérgio Rocha, Rui Miguel, Marco Santos, Mónica Pacheco
  • Client

    Lousada Municipality
  • Furniture Design

    Bairro Design
  • Finance Director

    Carla Duarte - cfo
  • Engineer

    aspp Engenheiros,Lda.
More Specs Less Specs
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Text description provided by the architects. Located in the district of Porto, in the Village of Lousada, the Interpretation Centre of Romanesque is located in an area that is an expansion of this village marked by a strong relationship with an urban square called Pra- ça das Pocinhas and with the Senhor dos Aflitos Church - a strong reference in the town center.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

The building seeks to create a relation with the site by its implantation on the village square limit establishing an urban continuity between its volumetries and the surroundings and making it a new element of reference for this village center.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
Floor Plan 02
Floor Plan 02
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Based on the generator concepts of Romanesque architecture in Portugal, the building aims to be a transitional element between the present and the distant Romanesque past. In an austere way, the volumetry proposed contains the principles of unity within diversity, appearing under the form of several volumes with different heights and dimensions, demonstrating the diversity that Romanesque buildings have left us. Each volume is a distinct exhibition space. To explore the relation between them, it was created an idea of rural street as a unifying element and generator of life experiences - a cloister - a central body covered by glass that procedes the entry in each volume. This central space allows the light invasion into the space and explores the constant bright/dark relationship between it and the exhibition spaces.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
Section 02
Section 02
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Internally the exhibition spaces reflect a bit of monumentality, referring us to the interior of the Romanesque buildings, not only for its scale but also by their shapes. Therefore, each of the volumes ceilings reinterprets one of the roof types used in Romanesque architecture. As materiality it was eligible the nowadays stone to build the building - the concrete in its apparent and austere natural state. Therefore, building always tries to be contemporary but without forgetting the important past, by creating an atmospheric symbiosis between this different times.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Lousada, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Interpretation Centre of Romanesque / spaceworkers" [Centro de Interpretação do Românico / spaceworkers] 21 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928758/interpretation-centre-of-romanesque-spaceworkers/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.