All
Projects
Products
Events
Competitions

Huandao Middle School / TAO - Trace Architecture Office

Huandao Middle School / TAO - Trace Architecture Office

grandstand. Image © Schran Images grandstand. Image © Schran Images colonnade and corridor meeting space. Image © Schran Images corridor meeting space. Image © Schran Images + 59

  • Architect in Charge

    Li Hua
  • Design Team

    Lijun Shen, Ruoxing Li. Yadong Yan, Xiaoxiao Zhang, Feng Zhang, Yuan Chen, Luca Ronchi, Cong Guo, Longqiang Jin, Tao Tian, Zhuojia Liang, Xiao Tan, Zhouxing Liu, Pengfei Cao, Mingxuan Qin, Zhiqi Sheng, Mingyu Wei, Guopei Liang, Qianqian Yin, Yue Qu, Yu Xu, Zhaojia Gao
  • Project Architects

    Lijun Shen
  • Project Architect(Later stage service)

    Yadong Yan, Yuan Chen
  • MEP engineer

    Jianjun Lv, Kcalin design group(Wei Li, Yong Zhou, Xin Li, Anfeng Zhang)
  • General contractor

    Gansu Eighth Construction Group Co., Ltd.
  • Structure Engineers

    Zhigang Ma, Kai Sun, Xiaolei Zhao
  • Client

    Hainan Huandao Industrial Development Co. Ltd.
More Specs Less Specs
aerial view. Image © Schran Images
aerial view. Image © Schran Images

Text description provided by the architects. Located in Haikou, Hainan, China, Haikou Huandao Middle school is designed to accommodate teaching classrooms, function classrooms, students’ dormitory and dining hall for more than 1200 students, 24 classes. The design initiated from thinking about how to create a nurturing environment that celebrates creativity and interaction rather than examination-oriented learning cultures.

teaching block north elevation. Image © Schran Images
teaching block north elevation. Image © Schran Images

As the site is situated in the city center, where surrounding high-rise residential buildings heighten a sense of encirclement and compression, the overall layout of the school emphasizes on an introverted nature of architecture. Playground is placed centrally, while the teaching block and dormitory building are located at South and North sides of the site respectively. Two courtyards within the teaching block, one big and one small, are formed through a complex interplay of different volumes, enriching spatial hierarchy and visual connections.

courtyard. Image © Schran Images
courtyard. Image © Schran Images
standard floor plan
standard floor plan
view to the courtyard. Image © Schran Images
view to the courtyard. Image © Schran Images

Due to site constraints, the teaching block and the dormitory building are elevated on pilotis to open up the ground floor spaces, which allows visual and physical continuity. The central courtyard of the teaching block is raised up to the second floor and is connected with the playground through a grand staircase. The grand staircase serves not only as a place for relaxation and communication, but also a grandstand for spectators.

grandstand. Image © Schran Images
grandstand. Image © Schran Images
perspective section
perspective section
semi-open platform. Image © Schran Images
semi-open platform. Image © Schran Images

Classrooms face outward and are distributed orderly in the east and south part of the teaching block, whereas function classrooms are more inward-facing and act as independent volumes. Among the function classrooms, art classroom adopts a curved roof to ensure even and stable ambient lighting, while music and dance classrooms are under arched roofs that help to enhance acoustics.

dance classroom. Image © Schran Images
dance classroom. Image © Schran Images

The architecture also actively responses to the local tropical climate: stilt floor provides shading and protection against wind and rain; colonnade facilitates natural ventilation; rooftop platform offers additional activity spaces for students, and at the same time, reduces heat absorption and lowers indoor temperature.

colonnade and corridor meeting space. Image © Schran Images
colonnade and corridor meeting space. Image © Schran Images
corridor meeting space. Image © Schran Images
corridor meeting space. Image © Schran Images

The ways students utilize campus are not only confined to the use of traditional classrooms, but also the inhabitation of undefined public spaces, which contributes to a huge part of education. In this sense, school is a miniature city, bringing various everyday experience to the students apart from attending classes. The design therefore seeks to create diversified and integrated spaces that promote active and spontaneous learning.

wandering space. Image © Schran Images
wandering space. Image © Schran Images
ramp. Image © Schran Images
ramp. Image © Schran Images
wandering space. Image © Schran Images
wandering space. Image © Schran Images

The central courtyard acts as a cohesive area for outdoor group activities; widened corridor forms a series of interlaced semi-open balconies that allow small groups of friends to observe and contemplate; the zigzag ramps and stairs create more spaces for social interaction and also serve as vertical circulation.

wandering space. Image © Schran Images
wandering space. Image © Schran Images
stairs. Image © Schran Images
stairs. Image © Schran Images

Furthermore, a colorful tower-shaped space is placed at the eastern end of the central courtyard. The tower’s white and abstract façade is dramatically contrasted with the multiple scales of vertical geometry, colorful interiors and fascinating lighting variations, all of which create experience that embraces imagination and art.

tower interior space. Image © Schran Images
tower interior space. Image © Schran Images

Structurally, seismic base isolation system is adopted for earthquake resistance due to the special seismic geological conditions in Huandao. The teaching block is supported by a series of seismic isolators which are placed between the building and foundation. During earthquake, the damper underneath absorbs the vibration through elastic deformation, improving the seismic performance of structures and thus providing the building with strength and stiffness.

teaching block west entrance. Image © Schran Images
teaching block west entrance. Image © Schran Images

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Haikou, Hainan, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Huandao Middle School / TAO - Trace Architecture Office" 16 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/928446/huandao-middle-school-tao-trace-architecture-office/> ISSN 0719-8884
central courtyard. Image © Schran Images

海口寰岛实验学校初中部,无界限校园 / 迹·建筑事务所(TAO)

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.