All
Projects
Products
Events
Competitions

The Kube Installation / OMA

The Kube Installation / OMA

© Kevin Mak © Kevin Mak © Kevin Mak © Kevin Mak + 9

Hong Kong, China
  • Architects: OMA
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Kevin Mak
  • Partners In Charge

    David Gianotten, Rem Koolhaas
  • Project Architects

    Ricky Suen, Ken Fung
  • Team

    Concept: Ricky Suen, Alan Lau SD: Ricky Suen, Slobodan Radoman, Camilla Mori DD: Ricky Suen, Slobodan Radoman CA: Ken Fung
  • Project Management

    K11 MUSEA
  • Facade Consultant

    Front
  • Structure Consultant

    BuroHappold
  • Lighting

    Inhabit
More Specs Less Specs
© Kevin Mak
© Kevin Mak

Text description provided by the architects. Amid the myriad of skyscrapers and luxurious retail spaces at Hong Kong’s waterfront, the KUBE at K11 MUSEA is an installation to create a distinctive and intimate place for encounters and happenings—an invitation to shoppers and passers-by from the local community and abroad to stop by, and be fully present to experience the city.

© Kevin Mak
© Kevin Mak

Located in front of the main entrance of K11 MUSEA—a ten-storey retail space designed to blend cultural experiences and commerce—the KUBE is a compact, multi-functional installation: at once a kiosk, an outdoor seating area and an event space. Part of the KUBE is a golden colour cube, which is home to a local artisan coffee brewer. Its anodised aluminum finish changes colour as the light of different qualities reflects from the material, offering visitors unique scenes at dawn and dusk, day and night.

© Kevin Mak
© Kevin Mak

Seating is an integral part of the installation. Adjacent to the kiosk is a set of stone cubes that function as outdoor chairs and tables—configured in a way to enhance connections between visitors. People stopping by the stone cubes for coffee breaks, or simply to enjoy the harbour view, readily end up in serendipitous conversations. The stone cubes also create possibilities for different events—such as outdoor performances with a harbour view—to inject cultural programs into the shopping area.

Courtesy of OMA
Courtesy of OMA

For special events, a giant red balloon, visible from across Hong Kong’s iconic Victoria Harbour, is installed as a “city canopy” to gather all participants under the same roof, and as an “urban pin” to mark the KUBE as a place in the city for inspiring encounters. Small in scale, yet distinguished by its simple geometry and engaging happenings around it, KUBE is an urban landmark of experience, rather than spectacle.

© Kevin Mak
© Kevin Mak

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Kube Installation / OMA" 08 Nov 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927928/the-kube-installation-oma/> ISSN 0719-8884
© Kevin Mak

香港摩天大厦间的‘立方体’,Kube 服务中心 / OMA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.