All
Projects
Products
Events
Competitions

Halle Girard Building Renovation / Vurpas Architectes

Halle Girard Building Renovation / Vurpas Architectes

© Kevin Dolmaire © Kevin Dolmaire © Kevin Dolmaire © Brice Robert + 38

Renovation  · 
Lyon, France
  • Trade works, HVAC, electricty, structure and fire safety systems coordinator

    AIA Ingénierie
  • Acoustics

    Génie Acoustique
  • HEQ

    AIA Studio Environnement
More Specs Less Specs
© Brice Robert
© Brice Robert
© Kevin Dolmaire
© Kevin Dolmaire

Text description provided by the architects. A former factory dating from 1857, the Halle Girard is the last vestige of the industrial past of the Confluence district. The main building of spectacular dimensions is typical of 19th-century industrial architecture. It's flanked either side with the north and south workshops and their shed roofs. Today, the halle is located at a strategic point in the layout of the Confluence commercial zone 2 as designed by Herzog and De Meuron, at the interface between the development of the dense city and the large natural expanse which will join the southern tip of the site.

Section
Section
Elevation
Elevation

The issue was the integration of new, innovative work and support spaces into the historic walls of the former boiler shop, without affecting the intrinsic qualities of the large industrial hall, its unity, its cathedral-like volumes, its slender metal framework, and its soft lighting, and without diluting or distorting its history. For these reasons, the project only does the strict minimum by offering a simple and effective architectural response, adapted to the specificities and potential of this industrial hall, as well as the innovative future uses which may emerge, and the unpredictability of the digital ecosystem.

© Kevin Dolmaire
© Kevin Dolmaire
© Kevin Dolmaire
© Kevin Dolmaire

The H7 project constitutes the transformation of this industrial heritage to service new ways of working, emblematic of the metamorphosis of the Confluence district towards innovation and creativity. Opening the former factory onto the environment extends the urban life of the dense future city, under the great nave of the hall, and to open the former boiler shop onto the future green space of the Confluence district. 

© Kevin Dolmaire
© Kevin Dolmaire

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 70 Quai Perrache, 69002 Lyon, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Halle Girard Building Renovation / Vurpas Architectes" 30 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/927449/halle-girard-building-renovation-vurpas-architectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.