All
Projects
Products
Events
Competitions

House in Ashiya / Kazunori Fujimoto Architect & Associates

House in Ashiya / Kazunori Fujimoto Architect & Associates

Courtesy of Kazunori Fujimoto Courtesy of Kazunori Fujimoto Courtesy of Kazunori Fujimoto Courtesy of Kazunori Fujimoto + 22

Houses  · 
Ashiya, Japan
  • Lead Architect

    Kazunori Fujimoto
  • Design Team

    Kazunori Fujimoto Architect & Associates - Kazunori Fujimoto, Andrea Ferri
  • Engineering

    Eiken Structural Consultants Eiichi Tsumura
  • Construction Team

    Yamamoto Koumuten
More Specs Less Specs
Courtesy of Kazunori Fujimoto
Courtesy of Kazunori Fujimoto

Text description provided by the architects. The site is located at the foot of Mt. Rokko, blessed with the green scenery of the mountain. The traffic on the frontal road, which is also a sightseeing route, is a little heavy, and the next house blocks the view. The house would be better where each person can have a sense of distance and relationship with each other. Also, it would be better the relationship between the inside-outside space is the same as the relationship between the family.

Courtesy of Kazunori Fujimoto
Courtesy of Kazunori Fujimoto
Floor Plans
Floor Plans
Courtesy of Kazunori Fujimoto
Courtesy of Kazunori Fujimoto

This house strongly expresses the geometrical composition. Two squares make a constriction in a one-room space. On the second floor, a cross-wall divides the square. On the first floor, it is divided to make recesses of the house.  Maintaining the spatial purity, we carefully considered the layout and dimensions of each architectural element to lead the ambiguous relationship between inside and outside spaces, and also between the families.

Courtesy of Kazunori Fujimoto
Courtesy of Kazunori Fujimoto

The unique spiral staircase (the center of the stair is a straight line) is useful to make minimal area for the stairs and corridor. Its size is the smallest in the plan. By the reason the thickness of the slab is minimum, the space under the stairs can use as a corridor. This spiral staircase serves as a partition between the entrance and the bedroom. The curved surface of this concrete spiral staircase gives softness to rigid space. This sculptural geometric form goes beyond the function and becomes the Yorishiro (object in which a spirit draw), which symbolizes the unity of the family in this house.

Courtesy of Kazunori Fujimoto
Courtesy of Kazunori Fujimoto
Section
Section
Courtesy of Kazunori Fujimoto
Courtesy of Kazunori Fujimoto

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House in Ashiya / Kazunori Fujimoto Architect & Associates" 22 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926869/house-in-ashiya-kazunori-fujimoto-architect-and-associates/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Kazunori Fujimoto

芦屋市住宅 / 藤本寿德建筑设计事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.