All
Projects
Products
Events
Competitions

Rooftop House / Another APARTMENT / Tsuyoshi Kobayashi

Rooftop House / Another APARTMENT / Tsuyoshi Kobayashi
© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

© Koichi Torimura © Koichi Torimura © Koichi Torimura © Koichi Torimura + 27

  • Architects: Another Apartment
  • Area Area of this architecture project Area: 70.38 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2014
  • Photographs Photographs: Koichi Torimura
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Maxray, Sanwacompany, Trimble Navigation, Vectorworks
© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

Text description provided by the architects. While the site of this building is small—about 60 sqm in size, applied with strict regulations—it is a commonly found small lot in a residential area in Tokyo.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

Although it is not allowed to build a large building according to the regulation, there are many blank spaces or voids created by surrounding buildings restricted in a similar scale.  By bringing in such a void into this building, we thought about producing an unconstrained house even for its minute scale, providing a sense of freedom to go in and out of the building at will.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

The building is configured in 4 layers, with a basement, 1st floor, 2nd floor, and a rooftop. We have always considered about making a good use of rooftop if designing a building in an urban residential area.  Building size is often constrained by regulations in a city block applied with strict legal requirements.  As a result, buildings with similar scale and height line up around such areas. 

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

For maximizing the opportunities and possibilities of such urban areas, rooftop becomes a very effective space to utilize.  The rooftop, as if uplifted from a wood deck, allows residents to feel the nature and transition of seasons by the surrounding scenery or the wind going through the rooftop, even though the building is situated within an urban residential area. 

Plans 01
Plans 01
Section
Section

There is an almost oversized opening for a living room on the 2nd floor level.  When it opens by the double swinging windows, the opening brings in the daylight and wind into the room, and even creates effect as if bringing in the exterior space into the building.  Furthermore, the rooftop is directly connected through an exterior staircase, so that the residents would feel a unique sense of security and stability within the living room as if there’d be another ground surface above the head. 

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

At the layers near the ground level—on the 1st floor or the basement, the residents can always feel near to the ground or the soil.  The 1st floor level with an entrance and earthen floor has a sense of in-between space of interior and exterior, and the basement level allows residents to feel outside loosely through a dry area.  Those are provided as generous spaces without limiting the purposes and usages, in order to flexibly apply changes in lifestyles.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

We thought a building and its surrounding residential area, or the inside and the outside of the building, can be comfortably related and connected, even through a small house built on a minimum lot within an urban area, if each layer plays a particular role with its own nature and functionality.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Rooftop House / Another APARTMENT / Tsuyoshi Kobayashi" 21 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926823/rooftop-house-another-apartment-tsuyoshi-kobayashi/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.