All
Projects
Products
Events
Competitions

818 Building / A.As - Arquitetos Associados

818 Building / A.As - Arquitetos Associados

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 56

Porto, Portugal
  • Lead Architect

    Rui Cardoso
  • Design Team

    Pedro Ricciardi, Joana Bretes, Pedro Menezes, Luísa Gomes
  • Engineering

    Eng. Carlos Delfim
  • Construction Company

    Costeira
  • Site Area

    621 m2
More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. 14x14x28m. The obstacle created by the disproportion of the construction site has determined the search for a visual stretch through a formal solution. By taking the building’s own structure and making it visible to the exterior and using a repetition of slim columns in all four facades, it was possible to magnify the building’s height. The communication between engineering and architecture is clear with this formal solution. These structural elements, repeated in the building’s perimeter, introduce a classicism reading of the plan and create a skin layer that will control the light going to the interior of the building, giving the structure a sense of lightness.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Planta - Pavimento Térreo
Planta - Pavimento Térreo
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

In the center of the square plan, we can find the vertical circulations and bathrooms, allowing a maximum of the free area available surrounding the inner spine. We can clearly distinguish in its functional structure three groups of interventions that are disposed of vertically. The ground floor, that works as a reception of the building, the upper floors, that are destined to the working áreas and the basement, will hide the parking lot and the technical areas.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

GROUND FLOOR
The representative character of the building is particularly relevant on this floor. The location of the entrance in the South-West corner is related to the sidewalk that connects existing streets from West to East and with the main garden area of the site. The access to the entry lobby can be done via a small staircase and a ramp for disabled people. 

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

After crossing the glazed main access door, we can find a double-height ceiling with large windows connecting the floor to the ceiling and in relation to the exterior garden. The lobby holds a reception desk and a waiting area. From here, we can access the elevators, technical areas, the emergency staircase, a toilet, and a polyvalent room. By using noble materials, the lobby area translates the building intentions.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Longitudinal Section
Longitudinal Section
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

UPPER FLOORS
The upper floor spaces are reserved for the implementation of workspaces needed by the client. The floors 3, 4, 5 and 6 will be immediately and initially occupied by the ALTRI Company. From this circumstance, it was defined, together with the client, compartmentalization, necessary for the work of this company.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The last floor will be used for board meetings, a pantry for small events, larger rooms and a terrace. Framed by the repetition of windows, the view of the city and to the ocean, contrasts with the warm colors of the different woods used for the interior of this noble floor.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

ROOF
The roof is accessible and there we can find the technical infrastructure and solar panels. The implementation of these gears was planned to be in the center of the plan, minimizing the visual impact when viewed from the exterior.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Porto, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "818 Building / A.As - Arquitetos Associados" [Edifício 818 / A.As - Arquitetos Associados] 15 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926459/818-building-aas-arquitetos-associados/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.