All
Projects
Products
Events
Competitions

BT House / Francisco Boetsch Tagle

BT House / Francisco Boetsch Tagle

© Francisco Boetsch T. © Francisco Boetsch T. © Francisco Boetsch T. © Francisco Boetsch T. + 38

Houses  · 
Malalcahuello, Chile
  • Area Area of this architecture project Area: 92.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Francisco Boetsch T.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Algifol, AutoDesk, Budnik, Cintac, Cintac®, Trimble Navigation, Volcan
© Francisco Boetsch T.
© Francisco Boetsch T.

Text description provided by the architects. The site consists of 6,000 square meters among native forest, including several endemic species such as Araucaria, Oaks and Beech (Ñirres). The house had to be restricted to a maximum of 100 sq. mt. holding up to ten beds and large common areas for sharing, because of typical bad-weather conditions during the winter season.

© Francisco Boetsch T.
© Francisco Boetsch T.
Site Plan
Site Plan
Floor Plan
Floor Plan
© Francisco Boetsch T.
© Francisco Boetsch T.

The first decision was to place it in the lower land, near the river so it can be completely isolated/independent from the neighbors. At the same time, even inside the forest and below the canopy, had to be taking advantage of the deep views from each angle. 

© Francisco Boetsch T.
© Francisco Boetsch T.

Typical materials were selected so the house was built on top of a concrete-base and supported from a wooden-structure, reinforced with steel for the tall common areas; clad in national wood, bleached on the inside and dark asbestos cement on the exteriors gave it a special finish in harmony with its surroundings.

© Francisco Boetsch T.
© Francisco Boetsch T.

As an extremely cold place in winter time and no basic services provided, it was accomplished as a compact house, easy to warm-up and allowing comfortable conditions for at least 10 people - that's why one of the main priorities was to build a very large double-height living room instead of spacious bedrooms, bringing sunlight in and allowing contemplation of the nature outside.

© Francisco Boetsch T.
© Francisco Boetsch T.
Section A
Section A
Section B
Section B
© Francisco Boetsch T.
© Francisco Boetsch T.

It was developed from a central point that provides heating to the whole, and from there the rest was distributed alongside: open kitchen, dining area, three dorms and two bathrooms, and even a porch to get in and out the house surrounded with bottom-to-top insulated windows that gently invites the forest's views to get inside.

© Francisco Boetsch T.
© Francisco Boetsch T.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "BT House / Francisco Boetsch Tagle" [Casa BT / Francisco Boetsch Tagle] 10 Oct 2019. ArchDaily. (Trans. María Francisca González) Accessed . <https://www.archdaily.com/926309/bt-house-francisco-boetsch-tagle/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.