All
Projects
Products
Events
Competitions

The Swan Science Museum / Rurban Studio

The Swan Science Museum / Rurban Studio

© Tianzhou Yang © Li Yao © Li Yao © Tianzhou Yang + 16

Museum  · 
Weihai, China
  • Architects: Rurban Studio
  • Area Area of this architecture project Area: 2663.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Tianzhou Yang, Li Yao
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Beijing Kaikang Jiahe Wood Structure, Beijing Shuchi Meide, Weihai Sanjian, Weihai Zhonglin Steel Frame
  • Engineering

    Zhun Zhang
  • Lead Architect

    Li Li
  • Design Team

    Wenkun Yue, Weiwei Kong
More Specs Less Specs
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

Text description provided by the architects. Text description is based on multiple interviews of the architect, LI Li, with Weiling He.

The Swan Science Museum is situated at the bank of the Rongcheng Swan Lake, the largest winter habitat for swans in Asia. The museum, among the Swan Watching Tower and the Photography Deck designed by another architect, HUA Li, provides visitors educational opportunities while sightseeing.

© Li Yao
© Li Yao

The site is part of a piece of flat wetland with black pines to the east. The architect deliberately situates the building behind these pines with an open view towards the Swan Lake to the south. He elevates the building in order to impose minimal physical and visual intrusions to the land, the swans’ habitat. The elevated space becomes an artificial-natural place for the swans and the visitors to wander around and interact. In past years of enhancing the swans’ habitat conservation policies, swans appear in this area to have become comfortable with people. The open space under the building maintains the precious swan-human trust and interactions.

© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

Even structural considerations and construction methods were based on efficiencies allowing for completion around the six-month-per-year window of the swan’s migration cycles. The structure of the main layer of the building adopts a wooden modular system with hexagonal modules inspired by the shape of swan’s feet. Modules were made off-site and assembled on-site.

2F plan
2F plan
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

The architect adopted the traditional Chinese building system, “Jin Xiang Dou Di Cao,” nesting the interior space within a ring of outdoor space under the same roof. The covered outdoor space allows the visitors to emerge themselves in nature and creates a soft boundary between the building and nature.

© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang
© Tianzhou Yang

Two overlapping systems, an equilateral grid and a hexagonal grid, compose the interior space. The hexagonal grid defines partitions for a small enclosed space; the larger equilateral grid freely flows above the open exhibition area. Both structures are exposed above the partial walls, presenting spatial continuity and consistency to the visitors.

© Li Yao
© Li Yao
sections
sections

The structure of the open space underneath the building is composed of grouped steel columns, with a diameter of six centimeters, aligned along the centerlines of the hexagonal modules above. Based on load bearing requirements, some steel columns are hollow while others are solid; some are vertical while others are slightly tilted. Such an arrangement leads to a visual impression of reeds, a vegetation in the local swan habitat. During construction, the primary load bearing columns were fastened first, followed by the installation of secondary columns.

© Li Yao
© Li Yao

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Rongcheng, Shandong, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Swan Science Museum / Rurban Studio" 11 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/926235/the-swan-science-museum-rurban-studio/> ISSN 0719-8884
© Tianzhou Yang

大天鹅科普馆 / 若本建筑工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.