Zoom image | View original size
Retrospective and contemporary, St Andrews Beach Villa demonstrates the enduring potential of architecture and its ability to respond to climatic and natural sand dune diversity. After 20 years of incremental and major additions, various manipulations and with a weather-worn patina, the St Andrews Beach Villa has settled into its natural and adjusted landscape to become one with its overall context. Both framing and becoming part of, the undulating landscape, the villa improvises and adjusts its personality by performing various shaded sequences in response to the quickly changing weather patterns. The main idea is one of linkages and responses to its context as a dialogue and exchange between nature and building. St Andrews Beach Villa makes a compelling case for slow projects that evolve over time and surpass the intent of their original conception. In phase one, the residence was segmented into two primary elements (living and sleeping) with a 3-meter bifurcated entrance for both cross-flow ventilation and to present in a single moment the vastness of its location to the visitor upon arrival. This entrance vestibule leads out to a 24-meter grand deck with steps downwards across the entire length of the deck. Scaled heroically, it appropriately lands the house on the soft sand. The transparent main southwest-facing metal and glass façade allow the overwhelming natural experience to be palpable from every point in the interior by absorbing the sand dune landscape within its vast thirty-meter singularity. View more View full description
Share Share