All
Projects
Products
Events
Competitions

House of Lorraine / dmvA

House of Lorraine / dmvA
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

© Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone + 26

Renovation  · 
Mechelen, Belgium
  • Architects Authors of this architecture project dmvA
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Schuco, Unicor, Vitrocsa
  • Clients

    City of Mechelen
  • Structural Engineer

    UTIL Struktuurstudies
  • Lead Architects

    David Driesen, Tom Verschueren, Gert-Jan Schulte, Emilie Dorekens
More Specs Less Specs
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Text description provided by the architects. A few years ago, House of Lorraine was a decayed place, a grievance at the Grand Place in Mechelen. dmvA was asked to transform this corner and thus revive the market and street scene. In this project, there was great importance attached to urban integration, with respect to the history of the building. For dmvA, high-quality living was also the aim. The concept of House of Lorraine is based on the urban morphology of the Grand Place. Rather than building one big monolith, the rhythm and form of the original façades were kept. In that way, the rhythm of the street was not disrupted. By preserving the rhythm of the façades, the residences are small and vertical.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

dmvA decided not to arrange the indoor areas themselves, but instead give the inhabitants the flexibility to fill in their house according to their needs. Because the house on the corner was once white plastered, city Mechelen requested dmvA to bring that back. Therefore, the other houses became white too, each with different materiality. The first façade consists of aluminum slats and the second one consists of precast concrete with a cross pattern. Because of their structure, the façades are airy and open but ensure enough privacy. The third façade is glass, of which the ground floor can be used for commercial purposes. The fourth got renovated and white plastered.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Inner street gives structure and animates
Because of its position, the corner house didn’t have a great light flow. As a solution, an inner street was created between the residences, allowing the light to circulate better and reach the corner house too. At the end of the inner street there is a mur végétal, a vertical urban garden. The private terraces, built by floor tiles in expanded metal, were placed floating above the inner street. The St. Rumbold’s tower is, thanks to its close location, the ideal décor for the residents from their terrace. All homes are accessible through the semi-public space. The social aspect of high-quality living is encouraged here: The inner street also functions as a meeting place for the residents.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone
Section
Section
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Mechelen, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "House of Lorraine / dmvA" 07 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925959/house-of-lorraine-dmva/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.