All
Projects
Products
Events
Competitions

DQ House / Torres arquitetos associados

DQ House / Torres arquitetos associados
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

© Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi + 22

Houses  · 
Porto Alegre, Brazil
  • Area Area of this architecture project Area: 659.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Marcelo Donadussi
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Autodesk, Dalmax, Portinari
  • Engineering

    Lgi Building
  • Landscape

    Y.Design
More Specs Less Specs
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Text description provided by the architects. To create the character of this residence, we sought to make an architectural object of great sobriety and simplicity, which was balanced and rigorous, where the different materials employed are shown in their essence, without intermediaries. The residence starts from a large rectangular brick prism perched on concrete blades that organize the spaces. 

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

From this prism, volumes are subtracted where the openings and balconies of the second floor occur. The closure of the house on the ground floor is made of glass, maintaining the transparency and the interior and exterior relationship, resulting in a fluid, warm and dynamic interior space, flooded with natural light.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The ground floor houses the social life of the residence in a large and integrated space, with a succession of single and double height ceilings. The intimate area is separated and isolated on the upper floor, the solid block of bricks, in contrast to the more fluid social life on the ground floor. 

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi
Floor Plan
Floor Plan
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The upper floor is distributed in two separate cores, the couple's and the children's, which are connected by a walkway. In the stairway, a void integrates the two floors, generating a wide and illuminated circulation area.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "DQ House / Torres arquitetos associados" [Residência DQ / Torres arquitetos associados] 07 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925940/dq-house-torres-arquitetos-assossiados/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.