All
Projects
Products
Events
Competitions

Cascading House / Nha Dan Architects

Cascading House / Nha Dan Architects
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

© Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki © Hiroyuki Oki + 24

Ho Chi Minh City, Vietnam
  • Design Team: Tran Minh Phuoc, Nguyen Thi Hong Lien, Luong Hien Phuong (Interior)
  • Structural Engineers: Do Thanh Tuan
  • Mep Engineers: Trinh Van Tam
  • Lighting Consultant: Cara
More Specs Less Specs
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Text description provided by the architects. The site has the typical challenges of many urban lots in Ho Chi Minh city: abutted by tall neighboring houses, small developable area relative to the clients’ program, and compromised access to daylighting and natural ventilation. Due to the height restriction, the house was pushed 1 level below the ground to accommodate the large program.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

In an effort to solve as many issues as possible, we proposed a concrete column system hidden inside the north and south concrete walls that faces the neighbors, acting as the primary structure for the house and freeing up the space in-between.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki
Section
Section
© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

These concrete walls provide privacy to the clients and their families and open up the east and west facade for views and outdoor-indoor connection. Because the column system extends continuously from the basement to the roof, the concrete beams spanning in-between can be moved vertically without any structural concerns. This flexibility also meant total discretion to determine the elevations of the upper floors--which we intended to take advantage of.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

By convention, the program is stacked floor-by-floor to maximize the usable area of a small lot which could result in monotonous and isolated spaces. We wanted to do just the opposite: visually and spatially connecting the different parts of the house together by splitting the floor plates, and then cascading them to create a multi-story atrium. In this space, life unfolds naturally; once a family member steps out of the bedroom, he/she will be in an all-connected “room”, and in the company of another member, whether that person is on the other side of the atrium or 2 levels above.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

In addition to spatial articulation, this atrium brings daylighting down to the basement, and—working with the 2 sunken gardens which are naturally filled with cool air—aids the stack effect by letting the hot air rises to the top. The temperature of the lower floors, as a result, becomes more comfortable. From the outside, Cascading House looks solid as a rock that provides sturdy shelter. The interior, however, feels as porous as a sponge soaking up natural light and air, and brings family members closer together--the qualities that make this house a home.

© Hiroyuki Oki
© Hiroyuki Oki

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Cascading House / Nha Dan Architects" 02 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925766/cascading-house-nha-dan-architects/> ISSN 0719-8884
© Hiroyuki Oki

越南层叠公寓 / Nha Dan Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.