Zoom image | View original size
This building is located in a residential area in the heart of Tokyo amid a mixture of old temples and modern houses.  Kagurazaka slope, the area’s main market street, is known for its centuries-long cultural history. Roji, narrow alleys with a lot of hidden charm, branch from the main street. We attempted to determine what design of collective housing would fit into the area’s rich context. The gently stepped approach to the building is full of nuances that remind us of how the symbolic slope looked in the old days. The approach is finished with Japanese roof tiles and the walls are lined with board-formed concrete. At night, the alley is filled with tranquil lights filtering through square wooden frames within the wall. The facade finished with fine exposed concrete, is given characteristic shade using square openings. The openings are recessed slightly from the surface and are bordered with wooden textures. The arrangement of the opening is shifted slightly to avoid direct views while taking light, air, and view. With this arrangement of openings, we also attempted to reduce the massive weight of the concrete. The interior shows a vivid but exquisitely simple contrast of materials. Walls are either plain white or finished with exposed concrete. View more View full description
Share Share