All
Projects
Products
Events
Competitions

Grande House / Lado Blanco Arquitecturas

Grande House / Lado Blanco Arquitecturas

© Carla Capdevila © Inés Gaytán © Carla Capdevila © Carla Capdevila + 29

Renovation  · 
Madrid, Spain
  • Design Team

    Mar San Juan
  • Engineering

    Ricardo Barroso – BM ingenieros
  • Landscaping

More Specs Less Specs
© Carla Capdevila
© Carla Capdevila

Text description provided by the architects. Grande House is an integral refurbishment of a 400m2 house located on an estate in Madrid where it is easy to find wild animals that share with the house the environment with autochthonous vegetation in which holm oaks and junipers define the landscape. The restoration of the old house has been carried out with the purpose of enjoying it with family and friends, that idea was the one transmitted by its owners as a fundamental goal. Working with them very involved, we have managed among all of it; the desire materializes in a sincere and relaxed house that integrates into the natural environment that surrounds it.

© Carla Capdevila
© Carla Capdevila
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Inés Gaytán
© Inés Gaytán

The intervention has protected the original morphology of the house, in the project has been recovered the stone that was hidden by layers of mortar, enhancing its value both outdoors and indoors. The composition of the elevation has been respected, framing and dignifying the original gaps protecting them with 8mm steel inlets. The connection of the construction with the garden has been taken into account from the beginning of the project, also recovering existing elements of the outdoor space and incorporating totally indigenous vegetation merging it into the existing landscape. 

© Carla Capdevila
© Carla Capdevila

For the interior distribution, the ground floor was marked as a meeting area totally linked to the outside and the first floor for rooms for family and friends us. On the ground floor, the circulation is fluid and diaphanous marked by the presence of the stone loading wall, that divides the plant longitudinally in two spaces and it separates, in a very permeable way, the kitchen and dining room from the living rooms of the house. 

© Carla Capdevila
© Carla Capdevila
Longitudinal Section 1
Longitudinal Section 1
© Carla Capdevila
© Carla Capdevila

On the first floor, the rooms are distributed supported by the same wall that divides the lower floor, creating rooms with built-in bathrooms considering that the owners often share the house with friends. The interior design of the house defines real and natural materials that coexist with the originals and that connect the inside of the house with the surrounding nature.

© Carla Capdevila
© Carla Capdevila

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Grande House / Lado Blanco Arquitecturas" [Casa grande / Lado Blanco Arquitecturas] 01 Oct 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925642/grande-house-lado-blanco-arquitecturas/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.