ShareCuse Coworking Space / ARCHITECTURE OFFICE

ShareCuse Coworking Space / ARCHITECTURE OFFICE

© Caylon Hackwith© Caylon Hackwith© Caylon Hackwith© Caylon Hackwith+ 23

  • Area Area of this architecture project Area:  3200 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2019
  • Photographs Photographs:  Caylon Hackwith
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: HAY, Muuto, West Elm, myfelt
© Caylon Hackwith
© Caylon Hackwith

Text description provided by the architects. Drawing from the edifice’s rich 90-year history as an office building, and the firm’s own research into a range of workspace typologies, the design for ShareCuse explores, expands, and reinvigorates the notion of a cubicle. ShareCuse accommodates 25 members and is set within a 3,200-square-foot room on the second floor of an existing concrete and steel building. Architecture Office’s design for the space is defined by an arrangement of freestanding black cubicles and a kitchen island within the interior of the space, that defines a series of interstitial lounge spaces throughout the open office. Ringing the open workspace are seven private offices, a conference room, and a telephone booth.

© Caylon Hackwith
© Caylon Hackwith
Plan
Plan
© Caylon Hackwith
© Caylon Hackwith

Unlike the traditional enclosed cubicle, separated by opaque half-walls from its neighboring workspace, the ShareCuse cubicles are crafted from black mesh screens that filter the appearance of the spaces behind. From a distance, the office cubicles appear monolithic as single black forms. As one approaches the screens, the surfaces shift character into layers of translucent scrim that exhibit the offices and personnel within.

© Caylon Hackwith
© Caylon Hackwith

“Our aim was to design a flexible office organization that does not kill the work environment", says Architecture Office co-principal Nicole McIntosh. “By grouping the cubicle structures into quadrants, we imagine workers moving around the objects and interacting within the shared office landscape.” The arrangement of geometrically strict structures in the open workspace also serves to define unique “lounge” spaces that promote simultaneously interactive and private work environments. “[Cubicles] act as a series of minimal objects that occupy, frame, and define regions by inhabiting a larger room”, says Architecture Office co-principal Jonathan Louie. Whereas the cubicles act as a structure for working within, the long island acts as a conduit for congregation and interaction.

© Caylon Hackwith
© Caylon Hackwith

© Caylon Hackwith
© Caylon Hackwith

Built into the cubicles are a series of 3’ wide x 7’ high openings that allow for moments of engagement between spaces and invite people to share across workspaces. Some openings are thresholds for entry, while others act as opportunities for members working in teams to pass information or share desks. Although the cubicles and their openings are all of the uniform sizes, the placement of the openings is different, generating variety and different interaction with their surrounding spaces. The modular cubicle can appear simultaneously open and closed, efficient and playful.

© Caylon Hackwith
© Caylon Hackwith

Inspired by their collection of image references including the films of Jacque Tati, as well of the work of Robert Irwin, Louie and McIntosh note that the playful variations and scrim are meant to encourage a sense of visual connection. “We were interested in understanding how we could interrupt the traditional repetition of the cubicles without subdividing them, as well as encourage connection and the relationship between singular and shared office spaces. The traditional cubicle and its half-wall foster a semi-private working space, yet visually disconnects you from the rest of the office. We found the visual properties of the scrim interesting as a semi-private wall that appears differently from different viewpoints.”

© Caylon Hackwith
© Caylon Hackwith

The color palette further facilitates visual connection and the modulation of flow and lounge spaces. Black cubicles, a long island, and tables sit as contrasting, minimal objects within the exposed concrete ceiling, white walls, and washed-out concrete floors of the existing building. The only accent colors are the desaturated pink, grey and blue velvet chairs with brass legs, that help to subtly articulate the different lounge areas, while not completely separating one from the other. The dark grey dot rugs mark seating areas.

© Caylon Hackwith
© Caylon Hackwith
Cubicle Drawing
Cubicle Drawing
© Caylon Hackwith
© Caylon Hackwith

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Syracuse, New York, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ShareCuse Coworking Space / ARCHITECTURE OFFICE" 29 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925583/sharecuse-coworking-space-architecture-office> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.