Apartment in Tokiwadai / MMAAA

Apartment in Tokiwadai / MMAAA

© Kenta Hasegawa© Kenta Hasegawa© Kenta Hasegawa© Kenta Hasegawa+ 24

Itabashi City, Japan
  • Architects: MMAAA
  • Area Area of this architecture project Area:  220
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Kenta Hasegawa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Ashford Japan, Nemetschek, Toto, Acor, Daiwa Heavy Industry, LIXIL , Sanei, Showa Yotal
  • Lead Architect:Ryosuke Motohashi
  • Design Team:Tatsuro Miki
  • Clients:True Property Management Co.ltd.,
  • Engineering:Yoshinori Tokuyasu
  • City:Itabashi City
  • Country:Japan
More SpecsLess Specs
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

Text description provided by the architects. The surroundings of this apartment are defined as a residential area and semi-industrial area in urban planning and their height is suppressed to low by road diagonal limitation and sun shadow regulation. In this sense, the void above which nobody can occupy physically is kept as a secondary product of this regulation. In Japan, the city is always going to be renewed by the buildings scrapped and built repeatedly. On the other hand, the void in the sky keeps to exist from the past to present and it is expected to be continued to the future.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
Perspective Section
Perspective Section
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

When I designing architecture in such a dynamic urban situation, the void in the sky can be referred to as the static foundation. This apartment is composed of 7 studios. They are stacked in 6 floors including a basement floor. Floor height is suppressed to 2,500mm and minimized staircase is located in the center. L-shaped unit or maisonnette unit in which L-shaped space shifted and overlapped are enclosing staircase core.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

Units have more or less 2.5meters width but long dwelling volumes, and their ends are basically opened as a terrace or a bathroom. This spatial composition allows every dwelling to have multi-directed windows and they can face on the surrounding void thoroughly without generating building backside. Because of the tiny width of each dwellings, all space inside is recognized as a perimeter or window side. Whether willing or not, the distance between the body inside and window is so short that the person must feel to take a spill to the outside or that the void is held to a room inside in bodily sensation.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
Elevations
Elevations
© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tokiwadai, Itabashi City, Tokyo 174-0071, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment in Tokiwadai / MMAAA" 26 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925533/apartment-in-tokiwadai-mmaaa> ISSN 0719-8884
© Kenta Hasegawa

东京板桥公寓 / MMAAA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.