All
Projects
Products
Events
Competitions

Fitzroy Terrace House / Taylor Knights

Fitzroy Terrace House / Taylor Knights
© Peter Clarke
© Peter Clarke

© Peter Clarke © Peter Clarke © Peter Clarke © Peter Clarke + 38

Fitzroy, Australia
  • Architects Authors of this architecture project Taylor Knights
  • Project team

    Peter Knights, James Taylor, Julie Sloane
  • Photographs

  • Builder

    Dimpat
  • Engineer

    R. Bliem and Associates
  • Landscape plant selection

    Ben Scott Garden Design
  • Landscaping

    Mack Landscape
  • Construction Joinery and Steelwork

    Tescher Forge
  • Building Surveyor

    Fotia Group
More Specs Less Specs
© Peter Clarke
© Peter Clarke

Text description provided by the architects. Fitzroy Terrace is an intricate re-working of a previously run-down double-storey terrace in the gritty, northern fringes of Fitzroy. The design itself represents a real ‘obscuring’ between the old and the new through the deliberate play of thresholds and vertical journeys through the internal spaces. This in turn responds to a restrictive site, the solution for which is perhaps best captured in section.

© Peter Clarke
© Peter Clarke
First floor plan / Roof plan
First floor plan / Roof plan
© Peter Clarke
© Peter Clarke

Typical of most terrace projects – the task of tackling a deep, narrow site, locked on both sides by double-height party walls, and inherently plagued with issues of darkness, damp, and poor ventilation – our approach quickly focussed on injecting light deep into the footprint of the home through a series of light-catching volumes and openings. In addition, the interior spaces have been reconsidered using the principles of ‘inverted living’, flipping the original arrangement by lifting living spaces onto the first floor to make best use of the improved light access, natural ventilation and valuable aspect to the north and south.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

There is increasing awareness of (and expectation for) highly considered, aspirational design within residential architecture, and to that end, this project is a true reflection of society’s collective yearning for something that elevates our everyday experience. Further to this and central to the project brief was to create a series of flexible, layered spaces that would accommodate the constant flux of the client’s lifestyle – for treasured moments of enveloping calmness, and for other times shared with a wider community of family and friends. Our strategy in addressing this aspect of the brief was to introduce a series of undulating floor plates and ceiling forms; the simple tool of compression and expansion - of capturing lightness and distilling darkness - and celebrating the thresholds created in-between.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Similarly, the client was also acutely aware of the positive impacts that visual access to nature can have to one’s sense of wellbeing and thus was particularly keen to introduce outdoor spaces across each level. In turn, our response was to gently taper the new addition away to the south, respecting the amenity of the neighbours and forming a soft garden wedge at ground, and appreciated from levels above. The first-floor terrace also offers a lush and sheltered backdrop to the internal living spaces, and a new roof deck provides city views to the south.

© Peter Clarke
© Peter Clarke
Section perspective 01
Section perspective 01
© Peter Clarke
© Peter Clarke

Given the challenging physical limitations of the site we worked closely with the structural engineer to ensure a holistic design solution and passive principles were met. Particularly remarkable, is the, 5-metre wide boundary to boundary, double-height board-form concrete ceiling on the first level, which then wraps down to a more intimate scale over the dining and living spaces. Notably, this new upper level is left free and open, with structural elements neatly concealed within windows frames and sleek joinery.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

This mediation between polished materials and the raw concrete rippling overhead forms just part of the complex interplay of form, pragmatism and craft that has made this project such a rewarding experience to work on with our valued consultants and tradespeople.

© Peter Clarke
© Peter Clarke

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Fitzroy Terrace House / Taylor Knights" 22 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/925001/fitzroy-terrace-house-taylor-knights/> ISSN 0719-8884
© Peter Clarke

斐兹洛伊排屋 / Taylor Knights

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.