All
Projects
Products
Events
Competitions

Integrated Secondary School Berlin-Mahlsdorf / NKBAK

Integrated Secondary School Berlin-Mahlsdorf / NKBAK

© Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer © Thomas Mayer + 30

Schools  · 
Berlin, Germany
  • Architects Authors of this architecture project NKBAK
  • Area Area of this architecture project
    9360.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Lead Architects

    NKBAK
  • Design Team

    Nicole Kerstin Berganski, Andreas Krawczyk, Simon Bielmeier, Shanjun Yu
  • Photographs

  • Clients

    State of Berlin represented by Senate administration for Urban development and Housing
  • Structural Design

    Design Phase: Bollinger + Grohmann Ingenieure, Frankfurt am Main Execution: merz kley partner ZT GmbH, Dornbirn
  • Engineering

    Ecotec GmbH, Bremen
  • Landscape

    Franz Reschke Landschaftsarchitektur, Berlin
  • Fire Protection

    Wagner Zeitter Ingenieure, Wiesbaden
  • Site Management

    pcb Architekten, Berlin, Martin Putzmann
More Specs Less Specs
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Text description provided by the architects. Designing and building a school is always something special: It does not want to show under what financial, bureaucratic and administrative conditions public school buildings have to emerge. And it wants to convey a sense of openness, clarity, sovereign stability and clever wisdom to the students and teachers. Even from a good school building, the children take something into their lives - as from a good textbook.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

External design concept: The school building is designed as an elongated, meandering structure in north-south direction. The facades of the classrooms are mostly oriented to the west and east. Administration and specialist rooms are arranged on the smaller areas towards the north or southrespectively. The facades reflect the use of the interior into the exterior space. All usable spaces are defined by large, openable window facades with vertical or horizontal division. The corridor areas are closed with a fully transparent mullion-transom facade. All glass surfaces - except the north-facing - are equipped with a full vertical sun protection. The opaque façade surfaces are clad with large aluminum sheets. The roof surfaces are designed as flat roofs with extensive roof greening; rainwater pipes are laid in front of the facades and can be easily inspected.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Interior design concept: The school building is accessed via a central entrance area - a large hall. Vertical access to the building is via five stairwells and an open staircase in the hall.In total, the school consists of 32 classrooms of different sizes. A large, divisible multi-purpose room on the ground floor with adjoining warm-up kitchen and food counter also serves as a dining room. The specialist rooms, administration rooms and work and storage rooms required for the use complete the school's spatial program. The large hall is the heart and common meeting place of the school. Located in the middle of the building, all floors are visibly connected. A further five stairwells are available for vertical access and at the same time allow easy escape of the building. Next to these stairwells are the necessary ancillary and technical rooms. 

Ground floor plan
Ground floor plan
Section A B
Section A B

On the ground floor, as already mentioned, the multipurpose room is arranged centrally next to the hall as a large communal area. Art and music rooms with a desired exterior connection can also be reached directly from the hall. The administration can be found in the northern building block on the ground floor.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer
Sports hall / Plan
Sports hall / Plan
© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

On the upper floors the classrooms can be reached directly north and south of the hall. The extra-wide corridors show the importance and use of the space, while the bright and light atmosphere allows free, friendly and non-aggressive access. Colour-contrasting recreation areas make it easy to find and, together with the likewise coloured stairwells, offer identity.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

The less frequented areas such as the library, computer sciences, etc. can be found in the northern and southern building blocks. The corridor, which is less wide here, also allows the secondary use of these rooms to be experienced structurally.

© Thomas Mayer
© Thomas Mayer

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Berlin, Germany

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Integrated Secondary School Berlin-Mahlsdorf / NKBAK " 17 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924841/integrated-secondary-school-berlin-mahlsdorf-nkbak/> ISSN 0719-8884
© Thomas Mayer

柏林马尔斯多夫综合中学 / NKBAK

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.