All
Projects
Products
Events
Competitions

Life in Tree House / Soar Design Studio

Life in Tree House / Soar Design Studio

© Hey! Cheese © Hey! Cheese © Hey! Cheese © Hey! Cheese + 43

Houses  · 
Taiwan, Taiwan
  • Architects Authors of this architecture project Soar Design Studio
  • Area Area of this architecture project
    114.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2019
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Autodesk, BEAL, Carl Hansen, Cassina, Google, Ligne Roset, Local wood production factory
  • Lead Architects

    Yu-Jui Chang
  • Photographs

  • Clients

    Miss Zheng
  • Engineering

    Zhen-Zhen Liu
More Specs Less Specs
© Hey! Cheese
© Hey! Cheese

Text description provided by the architects. Mimicking a treehouse, we break through the limits and carve out ample living space and 3 individual rooms, suspended by steel structures on the ceiling. Solid wood flooring extends the hallway and space for interaction, serving as a platform where people connect. Multifunctional public space features overlapping flows for more spontaneity for shared organic lifestyle, independently together.

© Hey! Cheese
© Hey! Cheese
First Floor Plan
First Floor Plan
© Hey! Cheese
© Hey! Cheese

Each room is seen as individual structure within the community, laying emphasis on the virtual space ( i.e. shared and open public space). Design thinking comes from outside in, using garden and fences as a pivot, extending the visual and living space.  Aisles, couches and green corners are inserted at different levels, connecting the space and delivering more comfort and facilitating more organic and fun interactions. Organic space is created by mimicking treehouses in nature.

© Hey! Cheese
© Hey! Cheese

Hybrid-layer design carves out dimensions in one-level space, replacing conventional vertical-split concrete walls by steel suspensions from the ceiling. Gaps and closures within broken facades, layers, and hollows then lead to ambiguous boundaries of space, mixing ups and downs. Re-spacing is the key to disruptive creation in this project, dismantling everything for a complete reorganization. Each spared space is positioned by itself, connected virtually without concrete walls for a comfortable micro-climate.

© Hey! Cheese
© Hey! Cheese

Multi-functional platform and open space leave ambiguity for usage as well as boundaries, exposing a different lifestyle for more exploration and experiences in this organic space. No-coverage design is a challenge for retrofitting in Taiwan. To maximize height within the multi-layered space, ceiling and utilities are left bare and uncovered. Height and size of the windows are manipulated, borrowing neat views from outside to transfer visual focus... No-coverage is not an issue then, and the bareness now serves as a frame for indoor views.

© Hey! Cheese
© Hey! Cheese
Section Details 1
Section Details 1
© Hey! Cheese
© Hey! Cheese

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Life in Tree House / Soar Design Studio" 18 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924796/life-in-tree-house-soar-design-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.