All
Projects
Products
Events
Competitions

House As / MARU。architecture

House As / MARU。architecture

© Hideki Ookura © Hideki Ookura © Hideki Ookura © Hideki Ookura + 50

Nagoya, Japan
  • Architects: MARU。architecture
  • Area Area of this architecture project Area: 126.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Hideki Ookura
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cleanup, IOC, LIXIL , McNeel, Nemetschek, Sangetsu
  • Engineering

    A.S.Associates
  • Landscape

    SfG landscape architects
  • Contractor

    Hacoya
More Specs Less Specs
© Hideki Ookura
© Hideki Ookura

Text description provided by the architects. Overlapping discrete spaces. This is a house for a family of four located in Nagoya, Japan. The house is required to be a place where a young married couple and their two little children can live adapting to various changes of their stage of life expected to arrive in the future. A family relationship greatly changes as time goes on. When the children are infant, they are intimate with their parents. When they are adolescent, they gradually come to keep distances from their parents. When they leave home, a life of the elder couple begins.

© Hideki Ookura
© Hideki Ookura

In this changing relationship, we aimed to make a space in which each of the member who live there can stay independent in their family relationship, while keeping family unity. The site is located at a corner on a hill surrounded by small industrialized houses, so the project needed not to be out of scale with the surroundings. Then we came up with a composition of volumes that is made up of various places by combining and overlapping small unit spaces while keeping unity as a whole like a bagworm.

© Hideki Ookura
© Hideki Ookura
First floor plan
First floor plan
Section perspective
Section perspective
© Hideki Ookura
© Hideki Ookura

We intended to create discrete relationship in the space by mainly three methods as follows:
-Giving individuality to the small unit spaces by various ceiling height and shape of the windows
-Making boundaries between the spaces vague by the interior eaves, the transom windows, and the large sliding doors
-Creating various sight directions by multi-directed windows throughout the house

© Hideki Ookura
© Hideki Ookura

Each member of a family gets together and faces each other in a centripetal house, but they will experience a period in which each of them need to face different directions during changes of their stage of life. This is a proposal of a house that embraces various behaviors, while keeping family unity.

© Hideki Ookura
© Hideki Ookura

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House As / MARU。architecture" 16 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924783/house-as-maru-architecture/> ISSN 0719-8884
© Hideki Ookura

住宅 As,空间离散精神聚合 / MARU。architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.