All
Projects
Products
Events
Competitions

Cinema de Riom / TRACKS

Cinema de Riom / TRACKS

© Guillaume Amat © Guillaume Amat © Guillaume Amat © Guillaume Amat + 20

Cinema  · 
Riom, France
  • Architects Authors of this architecture project TRACKS
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Photographer Created with Sketch.
  • Lead Architect

    Jérémy Griffon
  • Design Team

    Moïse Boucherie, Mathieu Lamour, Sixtine Danielou
  • Landscape designer

    Luc Léotoing
More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The new multi-cinema project takes place in the future site of the “Jardin de la Culture” close to the historical city center of Riom. Once this cultural enclosure, was the “Redemptoristine convent’s garden”.Nowadays, this new program offers: a multimedia library project, a music school (reconversion of old convent) and the cinema project. For this project, we have worked in collaboration with the communes’s community of Riom Limagne et Volcans and Frédéric Emile, the operator. This project consists in 3 cinema’s room with 543 seats and a 112 seats conference room.

© Guillaume Amat
© Guillaume Amat
Plan and section
Plan and section
© Guillaume Amat
© Guillaume Amat

A first volume borrows his height from the wall of the existing enclosure. Constitutive of the existing wall, “Volvic stone” offers a material available to be reused as large aggregates for the concrete of the outer sails of the first low volume. Treated in a dark hue, the facade will be finally bushed partially, at variable heights letting reappear in his mass, the stone fragments of the old wall evoking traditional masonry. The facade thus marks the footprints of a new history of the place and reinterprets in a contemporary way the use of a local identity material, by having their aesthetic dialogue.

© Guillaume Amat
© Guillaume Amat

A second volume with marked scale and proportions, imposes itself as an urban signal above the seat orchestrated by the wall. A concrete white monolith dyed in the mass comes to take support on the ground, by an apparent fragility, on a succession of arches, in front of the “Jardin de la Culture” and the “couvent des Redemptoristines”. This identity strengthens the fantasized image of a cloister around the large plant parvis. This volumetric division in foot opens generously the large gallery of the cinema hall to the outside. The invitation is made: Go through these monumental doors, bathing this living space with light

© Guillaume Amat
© Guillaume Amat

A large exhibition hall, offers a majestic input volume. This one opens very largely on the “Jardin de la Culture”. This generous and continuous space is extended by a covered outdoor gallery perforated by the arches. To access at movie theater, the spectator borrows a hallway, which is articulated around the conference room. This plan’s organization manage viewers flows by proposing a quality path around the topic of the cinema’s world.

© Guillaume Amat
© Guillaume Amat

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: 63200 Riom, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cinema de Riom / TRACKS" 16 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924772/cinema-de-riom-tracks/> ISSN 0719-8884
© Guillaume Amat

Riom 电影院,拱形连廊营造‘修道院’场所感 / TRACKS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.