All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Portugal
  5. Impare Arquitectura
  6. 2018
  7. PRF’s Headquarters / Impare Arquitectura

PRF’s Headquarters / Impare Arquitectura

  • 16:00 - 4 September, 2019
  • Curated by Matheus Pereira
PRF’s Headquarters / Impare Arquitectura
PRF’s Headquarters / Impare Arquitectura, © Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio + 42

  • Client

    PRF - Gás, Tecnologia e Construção, S.A.
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Text description provided by the architects. Architectural Project to increase the headquarters building of PRF - Gás, Tecnologia e Construção, S.A. which arises from the need to expand its administrative, warehouse and workshop areas.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

The proposal considers the restructuring of the existing building, built in 2001. The building has the same functions, distributed in three floors. For the construction of the new building, right next to the first one, the existing functions have been extended by floor: workshops on the ground floor, storehouse on the middle floor and offices on the upper floor. 

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

The program was complemented with a Control Room on the middle floor and with a Canteen on the ground floor, with access to the terrace. On the top floor, a patio was created to connect the two buildings and allow the natural light on the interior spaces. 

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

In the connection between the two buildings - new and existing - an autonomous entrance as been created, through which are distributed the vertical accesses - by stairs and elevator - and the level connections between the two buildings

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

 The new building, despite the difference of architectonic language, which gives it autonomy, has the same volume and height of the existing building, seeking balance relations between the two volumes. 

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio
Elevation
Elevation
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Exterior coating solutions – metal plate and a lightweight facade system, semi-covert in aluminum - gave a clearer expression of the new volume and the relationship between full and empty elements.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

A protection cover was designed to the loading and unloading bay, in the connection between the new volume and a contiguous warehouse; this coverage has, on one side, a metal gantry with a span of free 28 meters.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

The interiors of the offices - new and existing – have been unified in their coatings, lighting, design and materials of the spans, prolonging and giving continuity to the spaces.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

It is noteworthy that the realization of this project, made 15 years after the project that Impare Arquitectura developed for the interiors of the offices of the existing building was, thanks to the great involvement and complicity of the client in the whole process, very gratifying, being also a sign of the trust placed in our services.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "PRF’s Headquarters / Impare Arquitectura" [Edifício Sede da PRF / Impare Arquitectura] 04 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924048/prfs-headquarters-impare-arquitectura/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.