All
Projects
Products
Events
Competitions

Natel Weekend Villa / KA architecture studio (Mohammad Khavarian)

Natel Weekend Villa / KA architecture studio (Mohammad Khavarian)
© Deed Studio
© Deed Studio

Courtesy of Mohammad Khavarian architecture studio © Deed Studio © Deed Studio © Deed Studio + 41

Natal, Iran
  • Area Area of this architecture project Area:  140.0
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Deed Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AutoDesk, Chaos Group, Accesory, Adobe, Adobe Creative Cloud, Air condition, Akpai, Qazvin glass, Robert McNeel & Associates
  • Executive Manager: Khalil maqsoudi, Vahid tahmasebi
  • Civil Engineer/Company: Hossein Shahab
  • Mechanical Engineer: Reza Samen
  • Electrical Engineer: Sadegh Nourozi
  • Supervisor: Mohammad Khavarian
  • Graphic: Hananeh Misaghi
  • Clients: Ali Jokarian
More Specs Less Specs
Courtesy of Mohammad Khavarian architecture studio
Courtesy of Mohammad Khavarian architecture studio

Text description provided by the architects. Due to diverse tourism potentials and proximity to the metropolis of Tehran, the northern regions of Iran, host a large number of non- indigenous cultures and temporary domestic tourists every year.

© Deed Studio
© Deed Studio

These cities experience different social diversities on weekends, and a large number of villa houses built for this purpose are not in harmony with the vernacular architecture and become a rival for the local patterns. In the context of these areas, there is no definite background or identity, and the immigrant's preferences have had a great influence on their formation.

© Deed Studio
© Deed Studio

The client of this project had migrated to Tehran from a region with an introvert and traditional culture at a young age and had a traditional tendency. He bought two adjacent pieces of land in the village and decided to combine the two and build a villa at the center.

© Deed Studio
© Deed Studio

The introverted mental background of the client in opposition to the extrovert context of the northern regions of the country was the main challenge.

© Deed Studio
© Deed Studio

The combination of these two created a paradoxical concept. We wanted the villa to express itself as a representative of the climatic and social pattern of its extrovert context, and simultaneously to comply with the needs of its traditional introvert residents.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Interior and Exterior Walls Diagram
Interior and Exterior Walls Diagram
Section A
Section A

Therefore, this contradiction became the main theme of our design. In addition, we faced the client’s weak financial status as another major challenge. By putting these layers together, the decision-making process began, and we eventually decided to provide a pattern for this family that at the same time showcased both introvert and extrovert characteristics and was completely isolated from its neighboring villas.

© Deed Studio
© Deed Studio

Based on this pattern and client’s low budget, we proposed that the villa be built on one of the two pieces of land and the other be sold if any financial constraint came up during the process.

© Deed Studio
© Deed Studio

Eventually, the strategy of the project was to create a relatively closed and visually limited villa on one piece of land and turn the other piece into a garden that leads a part of the project to its center (the extension of the villa), and creates a semi-open space for outdoor activities enclosed from neighbor’s view to the yard without use of high walls based on the client’s request. In this project, we tried to create a pattern based on both the client’s lifestyle and limited budget.

© Deed Studio
© Deed Studio

Local Village Opportunities: The main limitations we faced during this project were the lack of local professional construction workers. the cheapest and most efficient materials were cement and concrete which the local workers were quite familiar with.

© Deed Studio
© Deed Studio

We considered a spatial morphology that did not impose a large additional cost on the project using a simple masonry wall as a cheap and affordable element to simultaneously shape the outer volume and the interior spaces.

Courtesy of Mohammad Khavarian architecture studio
Courtesy of Mohammad Khavarian architecture studio

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Natel Weekend Villa / KA architecture studio (Mohammad Khavarian)" 02 Sep 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/924037/natel-weekend-villa-mohammad-khavarian-architecture-studio/> ISSN 0719-8884
© Deed Studio

Natel 别墅 / KA architecture studio (Mohammad Khavarian)

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.