All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Kennedy Nolan
  6. 2019
  7. Oak House / Kennedy Nolan

Oak House / Kennedy Nolan

  • 00:00 - 19 August, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Oak House / Kennedy Nolan
© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

© Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell © Derek Swalwell + 21

  • Architects

  • Location

    Melbourne, Australia
  • Category

  • Lead Architects

    Patrick Kennedy, Rachel Nolan, Victoria Reeves, Peter Cole, Adriana Hanna
  • Area

    354.0 m2
  • Project Year

    2019
  • Photographs

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Text description provided by the architects. A project in the venerable tradition of alterations and additions to heritage houses - a testing ground for Architect’s ideas.  This adaptive re-use of a double fronted Victorian house incorporates a re-working of the existing house, a new pavilion forming a central court yard, a garage and workshop building to the rear laneway and a small swimming pool.  The house is distinctive for its mature Oak tree which towers above the garden and a red steel brise-soleil which performs many functions, including that of sun-shading.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

We began with the elements that make a domestic environment functional and dignified; zoning, acoustics, privacy, aspect and comfort.  In this instance the site and existing dwelling suggested a courtyard arrangement.  The courtyard is bounded by sitting rooms at either end with the long edge incorporating the kitchen and dining room. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

In this way the family can be apart but always feel proximate and all rooms have garden aspects.  The first floor faces north and provides accommodation for two children.  The elevation of this element provides a backdrop to the central courtyard and thus provides the dominant architectural expression of the house. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

As such it needed to form a cohesive and singular backdrop but also accommodate complex, ventilated glazing for a variety of rooms and provide sun shading and privacy from below and above.  The brise-soleil was able to effectively perform all these duties whilst also having visual depth and providing texture and complexity.

Within the conventional parameters of this type of project, we look to be progressive in an approach to visual qualities.  Our Clients were enthusiastic about colour and so we developed a palette which could inform all of our design decisions.  We chose an oxidised red colour for the steel elements, including the large format sliding doors and fixed glazing as well as the brise-soleil to the first floor. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

Accompanying this are terra cotta tiles and Douglas Fir, both of which complement the warm, earthy red of the steel.  The interiors range from the dramatic to the tranquil using concentrations of colour in varying intensities.  The garden, devised with Amanda Oliver, consists of areas to the front and rear of the house as well as a courtyard and a roof garden so that a living aspect is always available.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

We investigated how the familiar spatial arrangements of the back-yard addition could be enlivened without falling into an uncomfortably over-expressive architecture, or mullet architecture (business in the front with a party out the back). 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

We proposed elements with a large-scale graphic quality which could sit comfortably alongside the austere Victorian forms; the sculptural free-standing chimney, the enigmatic symbols of the window and door mullions, the muscular concrete roof form and most especially the grid of the brise-soleil.  Unexpected visual variety emerges everywhere in this house, from floor finishes to joinery. 

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

There is a concerted effort to restrain expressive excess, maintain formal and material cohesion throughout the house, resist conventional lifestyle architecture blandness and amplify a sense of joyousness and delight.

© Derek Swalwell
© Derek Swalwell

View the complete gallery

About this office
Cite: "Oak House / Kennedy Nolan " 19 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/923124/oak-house-kennedy-nolan/> ISSN 0719-8884
© Derek Swalwell

橡木小屋 / Kennedy Nolan

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.