All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Colombia
  5. Plan:b arquitectos
  6. 2018
  7. House in La Esperanza / Plan:b arquitectos

House in La Esperanza / Plan:b arquitectos

  • 14:00 - 14 August, 2019
  • Curated by Clara Ott
House in La Esperanza / Plan:b arquitectos
House in La Esperanza / Plan:b arquitectos, © Alejandro Arango
© Alejandro Arango

© Alejandro Arango © Alejandro Arango © Alejandro Arango © Alejandro Arango + 30

  • Design Team

    Carlos Blanco, Daniel Tobón, Maria Clara Osorio, Natasha Álvarez
  • Clients

    Privado (Maritza Álzate, Carlos Salazar)
  • Engineering

  • More Specs Less Specs
© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

Text description provided by the architects. This house is an instrument to border the far away landscape of the mountain forest. It is a long bar that borders the access road, the close by vegetation and the rural and distant nature.

© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

This bar generates a long back patio with gardens and a bridge that connects the house with the mountain. Towards the front it generates a wide terrace to have breakfast, talk and enjoy the outside life.

© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

The house is on two levels. On the top level the private life containing bedrooms and study. Downstairs the social life with the living room, dining room and kitchen. The double height binds these two levels together and opens them to the landscape through the vertical skylights.

© Alejandro Arango
© Alejandro Arango
First floor plan
First floor plan
© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

The house is also an expression of the urban construction regulations. It is only allowed to build two levels, there is a limit on the number of square meters built and there are setbacks to all the limits of the plot of land. The geometry of the house and its diagonals in plan follow the geometry of the setbacks, drawing a line along the length of the plot. The shape of the house follows the geometry of the restrictions of the place.

© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

The concrete structure of the house is exposed and is part of its expression. The first level or social base of the house is built in exposed brick, material which articulates very well to the existing rural constructions. The second level is finished in black Shingle, material which ensures an adequate bioclimatic functioning: it gains heat all day which is then released during the night.

© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

The shape of the house tries to fill the void left by the earth movements which were done to build a flat terrace. The house is in dialogue with the morphology of the mountain and the roof has a similar inclination.

© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

The long bar of the house is complemented by architectural elements that allow it to articulate with its surroundings: exterior bridge, open corridor towards interior void, triangular terraces on the ends, concrete pergola and vertical skylights.

© Alejandro Arango
© Alejandro Arango
Section DD
Section DD
© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

The inhabitants of this house can enjoy the distant landscape from a cozy place. In the morning they go down for breakfast to the dining room or terrace and then go back up to the bedrooms to get ready. You can study or rest in the top study and in the afternoon they can enjoy the triangular terraces or the bridge that takes you to the mountain. At night the house is closed to keep the heat in and the fire can be lit in the chimney.

© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

View the complete gallery

About this office
Cite: "House in La Esperanza / Plan:b arquitectos" [Casa en La Esperanza / Plan:b arquitectos] 14 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922994/house-in-la-esperanza-plan-b-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.