All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. Australia
  5. Alexander&Co.
  6. 2018
  7. Burleigh Beach Pavilion / Alexander&Co.

Burleigh Beach Pavilion / Alexander&Co.

  • 10:00 - 14 August, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Burleigh Beach Pavilion / Alexander&Co.
Burleigh Beach Pavilion  / Alexander&Co., © Anson Smart
© Anson Smart

© Anson Smart © Anson Smart © Anson Smart © Anson Smart + 32

  • Architects

  • Location

    Sydney, Australia
  • Category

  • Lead Architects

    Jeremy Bull, Sophie Harris, Samantha Birtles
  • Design Team

    Charlene Cong, Jay Sethasastrakorn, Madison Fay, Lucy Forlico
  • Head Contractor

  • Area

    1200.0 m2
  • Project Year

    2018
  • Photographs

© Anson Smart
© Anson Smart

Text description provided by the architects. Conceived as a quintessential Australian beach pavilion structure, the Burleigh Pavilion is the refurbishment and partial construction of the iconic ocean facing building and swimming pool at Burleigh Heads. Across 1, 200 sq m, the venue is divided into three spaces: ‘The Pavilion’, ‘Beach Bar’ and ‘The Tropic’ restaurant. Robust, sun-drenched and faded it is the next genesis in the story of Burleigh Heads.

© Anson Smart
© Anson Smart

The operational brief was to create three spaces within a beach pavilion structure; an à la carte restaurant, a coastal brasserie and a main outdoor beach bar. Creatively, our client required that the project evoke memories of his childhood spent holidaying in Burleigh Heads; a 70s Gold Coast beach nostalgia. Additionally, the space also had to be robust and easily maintained, appealing equally to guests visiting straight from the beach to those enjoying a smart lunch or dinner.

First Floor Plan
First Floor Plan

To achieve this, we have explored a design that is both elegant and enduring. Beautiful volumes and architectural shapes are accented with faded pastels, corbeled blockwork and bold awnings. These materials were selected for not only their aesthetic value but their unique ability to withstand heavy wear from the elements. It is here where our story begins.

© Anson Smart
© Anson Smart

Outside, the pavilion building gently reveals itself from behind a fenestrated entry elevation and beneath a great concrete canopy. Two palm trees and extruded metal letters announce its presence. A hint of retro DNA is evident in circular breeze block whilst tropical gardens flank the entrance. Inside, a large central kitchen pushes patrons toward an ever-reaching view where various furnishings encourage them to eat, drink and stand. It is a hive of gastronomic energy built within a curving masonry arbour, a nod to past pavilion structures once dotted up and down the coast.

© Anson Smart
© Anson Smart
© Anson Smart
© Anson Smart

From this kitchen, the venue’s three spaces radiate; an unobstructed ocean front view looks north to the Gold Coast and then south to the horizon. The Tropic restaurant distinguishes itself with rattan ceiling, crazy paved floor and pink and brass highlights, whereas the Pavilion Bar and external Beach Bar celebrate ocean front views with painted concrete block and ample foliage.

© Anson Smart
© Anson Smart

Our team faced and overcame significant structural challenges throughout this project. Dating back to the 1980s, the existing pavilion was built above an outdoor pool and on top of various coastal rock. In addition to this it is also prone to severe flooding from frequent storm surges. As a result, works required to reinforce the structure were vastly complex and required a virtual reconstruction of the building, doubling existing columns with a new super steel structure and concrete framework. The lower floor of the venue has been built to accommodate storm surges by installing removable bifold glazing and allowing storm surges to move into and through the building.

© Anson Smart
© Anson Smart

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Burleigh Beach Pavilion / Alexander&Co." 14 Aug 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/922901/burleigh-beach-pavilion-alexander-and-co/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.