All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Thailand
  5. Estudio Cavernas
  6. 2019
  7. The Green Island Community Center / Estudio Cavernas

The Green Island Community Center / Estudio Cavernas

  • 23:00 - 31 July, 2019
  • Curated by Paula Pintos
The Green Island Community Center / Estudio Cavernas
The Green Island Community Center / Estudio Cavernas, © Denis Amirtharaj
© Denis Amirtharaj

© Denis Amirtharaj © Denis Amirtharaj © Denis Amirtharaj © Denis Amirtharaj + 31

  • Engineering

    Estudio Cavernas
  • Landscape

    Estudio Cavernas
  • Collaborators

    Les frères Molcard
  • More Specs Less Specs
© Denis Amirtharaj
© Denis Amirtharaj

Text description provided by the architects. At the heart of a municipal waste centre, home to 400 Burmese migrants, lies an island of green and a site where space, power and identity collide. Faced with decades of structural inequality which have denied them access to social and economic opportunities, the migrants in this community have sought refuge in Mae Sot, Thailand where they collect plastic for a nominal profit.

© Denis Amirtharaj
© Denis Amirtharaj

For two years, Estudio Cavernas has trained members of this community, utilizing a holistic approach to capacity development in which workers are trained in sustainable construction techniques sourcing local materials for the development of their own communities. 

© Denis Amirtharaj
© Denis Amirtharaj

Located at the core of the settlement, the Green Island provides a centrally located, accessible, and safe space where children can learn and play together. Premised on the formative power of physical space, the Island is designed to create multiple opportunities to fulfil children’s social, physical, and cognitive needs. At the focal point of the island is a community centre that doubles as a classroom.

© Denis Amirtharaj
© Denis Amirtharaj

An open learning environment with varying degrees of enclosure to support different learning conditions. Flexible open spaces allow for greater scope for movement and encourage interaction and collaboration. When needed, the main interior space can be divided using a mobile partition, a bookshelf with an attached whiteboard, allowing the space to be used simultaneously by different groups. 

© Denis Amirtharaj
© Denis Amirtharaj

Given the extreme weather conditions in the area, the southwest face of the centre is surrounded by protective teak trees which shield it from rain and sun. Prone to heavy rainfall during monsoon season, the building is elevated to avoid water damage to the structure and a low-cost French drainage system is constructed to mitigate flooding. A large opening on three sides of the building provides cross ventilation and natural light. Reclaimed timber was used for the structure and flooring and locally assembled sugarcane thatch for the roof. An inner layer of aluzinc was added beneath the thatch with a middle layer of vertically placed eucalyptus to create an air chamber to avoid excessive radiation from the roof. 

Section AA
Section AA
Section BB
Section BB

Adjacent to the community centre is a football field lined with bleachers. Students can transition seamlessly into outdoor recreational spaces via an access ramp which provides extra space for children to congregate and rest between activities. Sports equipment is stored under the side platforms which can be accessed from the ground.

© Denis Amirtharaj
© Denis Amirtharaj

Incorporated throughout the outdoor area are different learning units including musical instruments, climbing apparatus and a food garden to encourage learning everywhere. The food garden, an enclosed area hosting vegetable and fruit trees, provides fresh produce for the community and serves as an open classroom where children are taught the basic principles of permaculture.

© Denis Amirtharaj
© Denis Amirtharaj

Since its construction, twenty families have built their homes around the Green Island reinforcing the original concept of local ownership and belonging. The Green Island has taken on a symbolic meaning for the community who are united through a central space that represents the community’s identity and shared vision for their own development.

© Denis Amirtharaj
© Denis Amirtharaj

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Green Island Community Center / Estudio Cavernas" 31 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921996/the-green-island-community-center-estudio-cavernas/> ISSN 0719-8884
© Denis Amirtharaj

绿岛社区中心 / Estudio Cavernas

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.