Zoom image | View original size
This project consists in the conversion of an 1880’s apartment into two lofts, located in the Sant Antoni district of Barcelona. A new housing scenery is created by a succession of rooms that connect the street to the courtyard through a system of sliding doors and porticos, reminiscent of the Japanese traditional house. The original dwelling was totally compartmentalized by corridors and rooms barely connected to each other and to the outside. The first intention was to open up the space and recuperating the original high ceilings by demolishing the existent partition walls, floor and ceilings, increasing the incidence of natural lighting and promoting ventilation. Structure and program. The design takes advantage of the building existent structure, formed by a sequence of load-bearing walls and wooden beams, to create a simple and poetic language that generates a flexible program. The load walls were all altered to achieve a repetition of an ordered geometry which establishes the limits in-between the different rooms. New openings were set up by structural reinforcements and apertures that were no longer needed were filled in. This element is built again twice to meet the dwelling functional requirements; therefore, the existent structure defines the program while the program defines the modified structure. With this intervention a new 23 meters long visual crosses the space from the street to the courtyard, giving rise to a succession of thresholds and rooms related to the exterior that enhances the visual depth of the lofts. View more View full description
Share Share