All
Projects
Products
Events
Competitions

Colored Pavilion / Martín Peláez

Colored Pavilion / Martín Peláez
© Casilda de la Pisa
© Casilda de la Pisa

© Casilda de la Pisa © Casilda de la Pisa © Casilda de la Pisa Colored Pavilion / Martín Peláez + 26

Pavillion  · 
Madrid, Spain
  • Architects: Martín Peláez
  • Area Area of this architecture project Area: 50.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2019
  • Photographs Photographs: Casilda de la Pisa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Adobe, Autodesk
  • Clients

  • Collaborators

    Trabajadores de la Fundación A LA PAR
More Specs Less Specs
© Casilda de la Pisa
© Casilda de la Pisa

Text description provided by the architects. Multicolor Pavilion, is a play pavilion designed for Fundaland, the inclusive and supportive park of Fundación A LA PAR. The Foundation works towards the rights and participation of people with intellectual disabilities in society. It has the archetypical shape of a house to show that it is an inclusive space, a home for all. It celebrates diversity through color, and the alliance between people by the intersections of the color lines. It is translucent to unveil to the outside that inclusion through playing is also possible.

© Casilda de la Pisa
© Casilda de la Pisa

The pavilion building process is divided in four principal milestones: platform, structure, graphics and envelope. First, a rectangular platform of reinforced concrete of 13 meters long and 7 meters wide, was built in an outdoor enclosure of the park. In second place, the structure, a 5 meter high metal gabled skeleton was installed on site anchored to the concrete platform.

© Casilda de la Pisa
© Casilda de la Pisa

The structure designed in parts to be easily assembled in place, shortening execution times. The 3 main gabled frames, were joined by 12 beams and 12 cables, that brace the main structure in all directions. It was completely assembled in 6 hours. As a supportive feature to the structure work, two large steel doors of 2.5 meter long by 4.5 meter height were installed on the front elevations.

© Casilda de la Pisa
© Casilda de la Pisa

These big doors, have three purposes: ensure the natural ventilation of the space, frame the views of the greenery of the surroundings from the inside, and keep the activity of the space visually open to everyone, in matter of fun, communication and control. Once the structure and gates were installed, the graphics were carefuly staked out and done, bringing the main idea of the project to life, celebrate diversity through color.

The custom-made colors chosen for the project, conceptually respond to a blend of the primary colors and the corporative colors of Fundaland. Lines, were thought as hyperlinks that connect colors in 3D and overrun walls, roof and floor. Lastly, the translucent textile envelope was set up. The material allows to intuit shadows and silhouettes from the outside and makes the pavilion shines at night as a lantern. The final image is a translucent and ethereal little house where you can discover an inner multicolor space that praises diversity.

© Casilda de la Pisa
© Casilda de la Pisa

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Calle del Monasterio de Las Huelgas, 15, 28049 Madrid, Spain

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Colored Pavilion / Martín Peláez" [Pabellón multicolor / Martín Peláez] 30 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921884/colored-pavilion-martin-pelaez/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.