Zoom image | View original size
Machiya House beautifully blends old with new in a Sydney heritage setting. Inspired by the traditional Japanese townhouses (Machiya) of Kyoto, its private and public domains discreetly co-exist, with layers of screening and curated openings to draw in light and engage the streetscape. Located on a small, exposed corner site in the Iron Cove Heritage Conservation Area in Balmain, Sydney, the design sought to create a contemporary home that engaged with the street and respected its heritage. The original semi-detached dwelling suffered from a lack of light, space and disconnection with the outdoors. With a site area of only 117sqm, the clients desired a new master retreat, ensuite, study, and reconfiguration of the kitchen/living/ dining areas, all with minimal expansion of the building footprint. With a heritage requirement to keep the front two bedrooms and primary roof form intact, wet areas, kitchen/living/ dining areas were reconfigured within the existing L-shaped footprint to provide a seamless connection to the courtyard, while a new first-floor master bedroom and ensuite were added above. To minimize the extension of the original footprint, the new study was sleeved under the original roofline as a mezzanine loft, accessed by a ladder. View more View full description
Share Share