All
Projects
Products
Events
Competitions

BassamFellows Headquarters and Showroom / BassamFellows

BassamFellows Headquarters and Showroom / BassamFellows

© Michael Biondo © Michael Biondo © Michael Biondo © Michael Biondo + 18

Showroom  · 
Ridgefield, United States
More Specs Less Specs
© Michael Biondo
© Michael Biondo

Text description provided by the architects. The Schlumberger Research Center Administration Building was Philip Johnson’s first non-residential building, designed in 1951 and completed in 1952.The building housed the executive team and an elite group of research scientists for the oil exploration and drilling equipment company.

© Michael Biondo
© Michael Biondo

Now known by locals as “The Philip Johnson Building,” or “PJB,” it’s a single-story, steel-glass-and-brick building constructed over an underground storage/garage. The rectangular plan consists of perimeter offices organized around a central core that contains an open-air landscaped courtyard, glass enclosed conference room and library. Around the central core is a wide, skylight-covered corridor allowing circulation between the perimeter offices and bringing abundant natural light throughout the space.

© Michael Biondo
© Michael Biondo
Presentation plan
Presentation plan
© Michael Biondo
© Michael Biondo

Each office has a solid infill wall of light grey iron spot brick on the interior corridor pierced by full height, cabinetry-quality doors made of oak. Exterior walls are brick below desk height with full height window walls above. Ceilings are 3 meters tall throughout. The original design team consisted of Philip Johnson, Architect; Richard Kelly, Lighting Designer; James Fanning, Landscape Designer; and Florence Knoll, Interior Designer.

© Michael Biondo
© Michael Biondo

BassamFellows has recently completed an 8-year project to acquire, restore and repurpose this landmark office building in Connecticut for use as the company’s headquarters, design studio, and showroom. As the building was abandoned and empty for more than 10 years, the restoration work was extensive and touched virtually every surface and all major services. The project involved researching original drawings from the Avery Architectural and Fine Arts Library at Columbia University.

© Michael Biondo
© Michael Biondo

By converting areas that were originally designed as secretarial pools, BassamFellows created large lounge areas that serve as collaborative spaces. This minor change gives the building the perfect mix of private vs. public space and feels completely in step with contemporary ways of working. It’s a wonderful testament to good design that the building is as relevant today as it was radical then. The restoration project recently received a preservation award from Docomomo US.

© Michael Biondo
© Michael Biondo

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Ridgefield, Connecticut 06877, United States

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "BassamFellows Headquarters and Showroom / BassamFellows" 25 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921721/bassamfellows-headquarters-and-showroom-bassamfellows/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.