All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices Interiors
  4. Japan
  5. Organic Design Architecture Studio
  6. 2019
  7. ReBar / Organic Design Architecture Studio

ReBar / Organic Design Architecture Studio

  • 02:00 - 22 July, 2019
  • Curated by María Francisca González
ReBar / Organic Design Architecture Studio
ReBar / Organic Design Architecture Studio, © Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura

© Yukinori Okamura © Yukinori Okamura © Yukinori Okamura © Yukinori Okamura + 21

© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura

Text description provided by the architects. We were commissioned to create a space that would bring new life (and a new tenant) to the vacant first floor in a 33-year-old rental office building. We responded by designing this free space in one corner of the floor.

© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura

Because the building has central air conditioning, it was necessary to maintain airflow throughout. We researched various materials that would not interfere with airflow, such as perforated panels, mesh, and louvers while also thinking about how we could create a “transparent” atmosphere to encourage wide-ranging intellectual discussion in the space.

© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura

The project’s title, ReBar, derives from “reinforcing bar,” the steel bars or mesh typically used to strengthen reinforced concrete. Ordinarily rebar is not visible on the surface, but in this project it encloses the space, serving both a functional and design purpose. 

Floor plan
Floor plan
Elevation 01
Elevation 01

The functional role of the rebar is to allow the energy generated by people lecturing and engaging in discussions in the free space to overflow the translucent steel mesh walls through which people can be both seen and heard. Our hope is that this inspires and positively impacts the office workers on the rest of the floor. The mesh walls also let air and light pass through unobstructed.

© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura

The design function of the translucent walls is to connect the various parts of the space into a whole. Against a calming blue background, the white steel bars comprise a deformed inorganic structure that serves as an interactive partition across which the lively intellectual discussions taking place inside can pass. The concept is for this to boost the motivation of everyone on the floor.

© Yukinori Okamura
© Yukinori Okamura

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "ReBar / Organic Design Architecture Studio" 22 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921519/rebar-organic-design-architecture-studio/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.