All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Kindergarten
  4. Germany
  5. Lanz Schwager Architekten
  6. 2018
  7. Kindergarten Riedlepark / Lanz Schwager Architekten

Kindergarten Riedlepark / Lanz Schwager Architekten

  • 02:00 - 24 July, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Kindergarten Riedlepark / Lanz Schwager Architekten
Kindergarten Riedlepark / Lanz Schwager Architekten, © Barbara Schwager
© Barbara Schwager

© Barbara Schwager © Barbara Schwager © Barbara Schwager © Barbara Schwager + 47

  • Construction management

    Lanz · Schwager Architekten BDA with Ingenieur-Büro Joachim Schnell, D-Bad Saulgau
  • Clients

    City of Friedrichshafen, represented by: Stadtbauamt Friedrichshafen
  • Engineering

    Structural design: merz kley partner, Dornbirn Austria
  • Landscape

    365° freiraum + umwelt, D-Überlingen
  • More Specs Less Specs
© Barbara Schwager
© Barbara Schwager

Text description provided by the architects. URBANISM. As a compact two-storey building, the Kindergarten blends self-confidently into the heterogeneous surrounding. To the south, the entrance façade strengthens the character of the street space by adopting the existing building lines in the east. A generous green ramp in the north links the upper floor directly with the landscape of the Riedlepark.

© Barbara Schwager
© Barbara Schwager

ACCES. The new kindergarten is accessed from Margaretenstrasse by a covered entrance area. A wide, tribune-like stair connects the foyer, the forum on the ground floor with the group rooms on the upper floor. On the north side, the children on the upper floor reach their outdoor play areas the same level via the landscape ramp.

© Barbara Schwager
© Barbara Schwager
plans
plans
© Barbara Schwager
© Barbara Schwager

ORGANISATION. The Kindergarten is organised on two levels. The upper floor is dedicated exclusively to the children's common rooms. Oriented to the east and west, the group rooms are arranged along a two-storey, cenitally lit hall.

© Barbara Schwager
© Barbara Schwager

The access areas are rhythmisized by niches in which the wardrobes and accesses to the group rooms are located. The transparency and openness within the storeys create varied contact and communication spaces for children to interact with each other.

© Barbara Schwager
© Barbara Schwager
© Barbara Schwager
© Barbara Schwager
© Barbara Schwager
© Barbara Schwager

The airspace of the central hall is inhabited by a wooden corpus, the so-called Cocon. Due to its organic form, it stands in contrast to the clear geometric design language of the rest of the new building and serves as a place für retreat.

© Barbara Schwager
© Barbara Schwager
© Barbara Schwager
© Barbara Schwager

On the entrance level, the "public" functions are grouped around the central forum with multipurpose and dining rooms as well as theme rooms and administration.

© Barbara Schwager
© Barbara Schwager

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kindergarten Riedlepark / Lanz Schwager Architekten" 24 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921513/kindergarten-riedlepark-lanz-schwager-architekten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.