All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. CHA:COL
  6. 2018
  7. 3 Step House / CHACOL

3 Step House / CHACOL

  • 21:00 - 21 July, 2019
  • Curated by Martita Vial
3 Step House / CHACOL
3 Step House / CHACOL, © Edward Duarte
© Edward Duarte

© Edward Duarte © Lauren Moore © Nicolas Marques © Lauren Moore + 51

  • Landscape design

    Terremoto Landscape
  • GC

    Taz Construction
  • Furnishing

    Design Platform
  • More Specs Less Specs
© Nicolas Marques
© Nicolas Marques

Text description provided by the architects. The Three Step House derives its name from the design approach we took to addressing the site. The steep vacant hillside lot presented peculiar creative and technical challenges. The lot was virgin, a rarity in the dense Silverlake area. The slope profile was inordinately steep and local codes demanded inventive grading strategies.

© CHA:COL
© CHA:COL

Site access conditions warranted significant advance planning for excavation, shoring and construction. Therefore the design process needed deep familiarity with hillside logistics, codes, topography, grading, framing, sustainability and cost implications of each idea.

© Lauren Moore
© Lauren Moore
© Lauren Moore
© Lauren Moore

The site affords spectacular metropolitan views. The primary design approach therefore centered around making people gently climb the equivalent of four stories without registering the verticality of the journey. Dividing the journey into a series of interconnected and habitable “steps” was therefore the proposed solution.

Plans
Plans

We took cues from the rich history of modernist Los Angeles precedents. The architecture emphasized embracing topography, eliminating enhancements like elevators and avoided stacking floor plates. The “three step” concept made sure the dwelling incrementally stepped back and created relationships between interior and exterior at each corner and successive step.

© Edward Duarte
© Edward Duarte

The architectural result is therefore a crafted piecing together of grading pads tied together with exuberant roof overhangs. From the base entrance driveway and bike parking at the bottom, through three stepped floor levels, the project culminates in a pool at the very top.

© Edward Duarte
© Edward Duarte
© Edward Duarte
© Edward Duarte

Enveloping the entire structure is an overarching canopy that embraces the indoor-outdoor nature of this solution. Every level had a corresponding open space, deck and view. Inhabitants can therefore find privacy and communal spaces in the open, under shade and facing the city in numerous ways.

The design therefore compensated for the lack of flat open areas by accumulating a series of connected terraced yards and decks. The Three Step House therefore lies at the intersection of the horizontal and the vertical.

© CHA:COL
© CHA:COL

View the complete gallery

About this office
Cite: "3 Step House / CHACOL" 21 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921455/3-step-house-chacol/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.