All
Projects
Products
Events
Competitions

DH House / UZ architecture

DH House / UZ architecture

© Addison Ow © Addison Ow © Addison Ow © Addison Ow + 27

  • Architects: UZ architecture
  • Area Area of this architecture project Area: 101.0 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2018
  • Photographs Photographs: Addison Ow
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Hao Lai, Swans
© Addison Ow
© Addison Ow

Text description provided by the architects. We came in contact with the DH House through a very close client, who wanted to build a special affordable budget retirement home for him and his wife.With this as the starting point, the project takes a simple form with many low tech design strategies to reach its current state.

© Addison Ow
© Addison Ow
1F plan
1F plan
© Addison Ow
© Addison Ow

The client´s site is located in the center of Taiwan, on the top of a mountain in between two valleys. The existing piece of land was a highly complex and hilly terrain with a community site limitation that didn't allow us to make any big land modifications. Therefore, taking advantage of the astonishing views of the valleys, maintaining privacy from the public road and strategically orientating the building in the hot and humid Taiwan climate became the major site factors for this project.

© Addison Ow
© Addison Ow
elevation
elevation
© Addison Ow
© Addison Ow

In terms of building methods, there are two main constraints that ultimately shaped the project. Firstly, due to the low technical capacity of the workers in the local area, we had simplify the design in order to ensure the project can be executed. Secondly, difficult access to the site for large construction vehicles. Due to this factor, we opted for a more flexible and lightweight metal structure as the optimum construction method for this project.

© Addison Ow
© Addison Ow

The project is formed by a 5m x 16m volume with a North – South orientation that "flies" over the terrain, creating a covered parking/outdoor terrace space. The whole volume has a double pitched roof without a drainage channel, proving to be very helpful during the typhoon season while giving the volume a more solid appearance.

© Addison Ow
© Addison Ow

On the North side, the pitched roof extends outward by 80cm to provide shade for the large windows of the master bedroom and bathroom. Allowing the space to have total privacy but still have full panoramic views of the surrounding landscape.

© Addison Ow
© Addison Ow

On the South side, public areas of the house are designed with views of the second valley and existing public road. With regards to the material of the facade and the roof, both are covered with the same standing seam metal system. The only change to this system occurs on the inside of the eaves where we went with a rougher metal finish.

© Addison Ow
© Addison Ow

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "DH House / UZ architecture" 26 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921302/dh-house-uz-architecture/> ISSN 0719-8884
© Addison Ow

DH 退休小屋 / UZ architecture

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.