All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Faulkner Architects
  6. 2017
  7. Miner Road House / Faulkner Architects

Miner Road House / Faulkner Architects

  • 06:00 - 18 July, 2019
  • Curated by Martita Vial della Maggiora
Miner Road House / Faulkner Architects
Miner Road House / Faulkner Architects, © Joe Fletcher
© Joe Fletcher

© Joe Fletcher © Joe Fletcher © Joe Fletcher © Joe Fletcher + 19

  • Architects

  • Location

  • Category

  • Lead Architects

    Faulkner Architects
  • Design Team

    Greg Faulkner, Darrell Linscott, Jenna Shropshire, Christian Carpenter, Richard Szitar
  • Contractor

    Ethan Allen Construction
  • Area

    3724.0 ft2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

    © Joe Fletcher
    © Joe Fletcher

    Text description provided by the architects. The clients are a couple of environmental scientists who, along with their two sons, relocated from the Oakland Hills to the warmer climate of Orinda. Their commitment to sustainability, including a request for net-zero energy performance annually, was evident in their thinking throughout the design process. A three-bedroom program began as a remodel of a 1954 ranch house at the foot of a hill next to a seasonal creek.

    © Joe Fletcher
    © Joe Fletcher

    After finding the existing structure and soils to be unsuitable, the direction settled on reusing the existing footprint under the shade of a Valley Oak that had grown up close to the original house. The surviving portion of the original house is the fireplace which was wrapped in concrete and utilized for structural support. This made additional grading unnecessary and allowed the new house to maintain the same intimate relation to the old oak.

    © Joe Fletcher
    © Joe Fletcher

    The family desired an open living layout that connected directly to the landscape. A mezzanine plan evolved with a double height family space nested with a master bedroom and study stacked above the kitchen and nook. A screened pacing deck for long phone calls shades the upper level from afternoon summer sun. Downstairs, secondary bedrooms along an extendable hallway, wrap an outdoor dining area situated between the kitchen and family room.

    © Joe Fletcher
    © Joe Fletcher

    Construction materials and methods were considered in balance between first and lifecycle costs. The Corten steel rainscreen for the exterior skin and interior wood were chosen to take advantage of zero annual maintenance cost and a shotcrete foundation allowed formwork to be repurposed for wood framing.

    © Joe Fletcher
    © Joe Fletcher
    Level 1
    Level 1
    © Joe Fletcher
    © Joe Fletcher

    Single use material selections such as the Corten steel and shotcrete foundation reduced complexity in detailing and labor costs allowing a larger portion of the budget to be reallocated for upgraded mechanical, insulation, and glazing systems.

    © Joe Fletcher
    © Joe Fletcher

    The same attitude for interior finishes produced acoustically insulated, unfinished oak ceilings and walls. The sum total of the limited and landscape-driven materials presents a relaxed and quiet built environment that allows the senses to focus on the natural environment. A haptic connection to the rhythms of our planet is evident.

    © Joe Fletcher
    © Joe Fletcher

    A 14-gauge Corten rainscreen provides a no-maintenance skin. High levels of insulation and glazing efficiency reduce heating and cooling loads. An 8.1kW photovoltaic system provides on-site renewable energy and produced more electrical energy than the house used the first year.

    © Joe Fletcher
    © Joe Fletcher

    Rainwater is collected via a waterfall from the roof at the end of the hallway. Buried tanks store water for use in toilets and laundry. Greywater is collected separately and reused for irrigation. Electronically commutated motors and variable speed heat pumps are used to further limit energy use and control heating and cooling. An energy recovery ventilator is used to provide fresh air.

    © Joe Fletcher
    © Joe Fletcher

    View the complete gallery

    About this office
    Cite: "Miner Road House / Faulkner Architects" 18 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/921182/miner-road-house-faulkner-architects/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.