All
Projects
Products
Events
Competitions

Aglae House / AFARQ Arquitectos

Aglae House / AFARQ Arquitectos

© Pablo Blanco © Pablo Blanco © Pablo Blanco © Pablo Blanco + 18

Santo Domingo, Chile
  • Architects: AFARQ Arquitectos
  • Area Area of this architecture project Area:  140
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2018
  • Photographs Photographs:  Pablo Blanco
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Hansgrohe, Arauco, Beagle, Portinari
  • Structural Calculation: Matías Pellet
  • Construction: AFARQ Arquitectos
More Specs Less Specs
© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

Text description provided by the architects. Casa Aglae is our proposal for a weekend house in Santo Domingo, a coastal area located 120 km. from Santiago. The strong winds that predominate in the summer from the west, made us raise the house in parallel to the length of the land, in east-west direction, forming an interior courtyard protected as the predominant area of the house. Thus, the design consists of a plant in which all the enclosures have been arranged to the north to maximize sunlight. Only the master bedroom looks towards the west, taking advantage of the views towards the sunset.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco
Floor Plan
Floor Plan
© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

One of the few walls of the main façade serves to conceal the living room's windows, which, being open, leave this area completely integrated with the courtyard. The wall that closes it  towards the street was covered with an old larch wood that was arranged as slats of different lengths. The construction is based on impregnated pine pillars of 8 ", on which a slab and partition walls in galvanized iron of 0.85mm were manufactured. The exteriors were coated in pine impregnated with 1x4 protected with carbolineo. Iron plates of 3mm were used for the lower and upper coronations.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

We worroried about simplifying the construction of this house to a very low cost, this is reflected in a simple and clear geometry without adding anything unnecessary to the building: both the structure, the materials and the details were thought carefully so that the house could be executed at a distance with a minimum of supervision.

© Pablo Blanco
© Pablo Blanco

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Aglae House / AFARQ Arquitectos" [Casa Aglae / AFARQ Arquitectos] 15 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920997/aglae-house-afarq-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.