All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Australia
  5. Henning Larsen
  6. 2019
  7. Peter Coaldrake Education Precinct / Henning Larsen

Peter Coaldrake Education Precinct / Henning Larsen

  • 19:00 - 11 July, 2019
  • Curated by Paula Pintos
Peter Coaldrake Education Precinct / Henning Larsen
Peter Coaldrake Education Precinct / Henning Larsen, © Christopher Frederick Jones
© Christopher Frederick Jones

© Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones © Christopher Frederick Jones + 25

    • Desing Team (Henning Larsen)

      Jens Agerbo Nielsen, Martin Vraa Nielsen, Anders Sælan, Jacob Kurek, Jakob Strømann-Andersen, Ewa Bryzek, Nina la Cour Sell, Mareks Gelsbergs, Silke Joergenshaus, Mads Eriksen, Andreas Andersen, David Mikkelsen, Mincky Mo Simonis, et al. Team
    • Local Architects

      Wilson Architects
    • Team (Wilson Architects)

      John Thong, Hamilton Wilson, Michael Herse, Daniel Tsang, Luke Gavioli, Annie Yen, Georgina Russell, John Harrison, Ilka Salisbury
    • Engineer

      Opus Engineering, MultiTech, WSP, Arup
    • Landscape Architect

      Taylor Cullity Lethlean, Wilson Architects
    • Design, Technology, + Sustainability Services

      Ecomplish
    • More Specs Less Specs
    © Christopher Frederick Jones
    © Christopher Frederick Jones

    Text description provided by the architects. On Australia’s sunny eastern coast, a new model of social, sustainable learning has taken shape. The Peter Coaldrake Education Precinct, designed for the Queensland University of Technology by Henning Larsen and Wilson Architects, draws from surrounding campus activity to breathe new life into traditional academic models. The six-level, 11,000 m2 building layers classroom, research, and office facilities atop an airy ground-level atrium, framing upper academic spaces around an active social foundation.

    © Christopher Frederick Jones
    © Christopher Frederick Jones
    Site Plan
    Site Plan
    © Christopher Frederick Jones
    © Christopher Frederick Jones

    Positioned between the university library and the main thoroughfare in QUT’s Kelvin Grove Campus, the Faculty of Education building extends its atrium to campus traffic, drawing new visitors and encouraging new connections within. The building gives a new social and academic focal point to campus, a learning environment reflecting the latest innovations in technology, educational philosophy, and sustainability. A terraced, landscaped atrium connecting the university library and main road establishes the Faculty of Education as a social conduit on campus, at once a thoroughfare and destination.

    © Christopher Frederick Jones
    © Christopher Frederick Jones

    Planted green social spaces both indoors and out invite visitors to use the building as a more informal meeting point, creating an active crossroads of campus life. Visible through the glass façade is the luminous form of a LED sphere five meters in diameter, suspended over the atrium floor. The installation, along with wall-mounted displays controllable by students, gives the Faculty of Education building a colorful local identity and embody the University’s commitment to creativity in technology.

    © Christopher Frederick Jones
    © Christopher Frederick Jones

    As smart technology defines the building’s social and academic spaces, so too has it shaped the building’s fundamental design. Its self-shading, overlapping volumes and angled exterior louvers serve to reduce solar heating within, reducing overall reliance on energy-intensive climate control systems. These sun shading measures are anticipated to reduce its solar heating intake by up to 40 percent, supporting the project’s goal of a Green Star Level 5 sustainability rating from the Green Building Council of Australia.

    © Christopher Frederick Jones
    © Christopher Frederick Jones

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "Peter Coaldrake Education Precinct / Henning Larsen" 11 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920764/peter-coaldrake-education-precinct-henning-larsen/> ISSN 0719-8884

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.