All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Argentina
  5. Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos
  6. 2018
  7. Cowork Greenhouse Pavilion / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos

Cowork Greenhouse Pavilion / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos

  • 16:00 - 9 July, 2019
  • Curated by Clara Ott
Cowork Greenhouse Pavilion / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos
Cowork Greenhouse Pavilion / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos, Cortesía de Francisca Steverlynck
Cortesía de Francisca Steverlynck

Cortesía de Francisca Steverlynck Cortesía de Francisca Steverlynck Cortesía de Francisca Steverlynck Cortesía de Francisca Steverlynck + 27

Cortesía de Francisca Steverlynck
Cortesía de Francisca Steverlynck

Text description provided by the architects. From the commissioning of a project consisting of a group of houses on land where an orchid nursery worked, a survey of the existing constructions was carried out in order to evaluate the status and capacity of adaptation of the buildings to the program of established needs.

Cortesía de Francisca Steverlynck
Cortesía de Francisca Steverlynck
Cortesía de Francisca Steverlynck
Cortesía de Francisca Steverlynck

 Although the building lacked a heritage value and its state of conservation was very precarious, there was a clear purpose of adaptation and value in order to reference the project with its historical connotation: "Greenhouse".  

Cortesía de Francisca Steverlynck
Cortesía de Francisca Steverlynck

The existing building was an old two-story greenhouse. On the ground floor, the pumping system, the boiler, and tool sheds were housed. On the upper floor, there was a greenhouse where the seedlings of the orchids were produced and then transplanted to the nurseries. A system of raised ditches received the rainwater from the roofs of the cultivation nurseries to lead it to buried reservoirs for the irrigation of the orchids.

Cortesía de Francisca Steverlynck
Cortesía de Francisca Steverlynck

The re-functionalization of the building had to contemplate a multipurpose space to initially house the commercial office of the development, and then, with the consolidated project, mutate into a common Co-working space.

The preliminary intervention was to strip the building of all the precarious constructions, leaving a bare structure made of concrete, brick and steel windows. The roof of the upper floor was dismantled and the supporting plinth was consolidated with reinforcements in the support lines. A structure made of steel beams and tubes was built, forming an autonomous structural grid that delineated the new space on the upper floor. 

Cortesía de Francisca Steverlynck
Cortesía de Francisca Steverlynck

Both ends of the gabled volume were solved with integrated glass windows, highlighting the access and generating light and transparency throughout the building. 

On the north façade, the existing windows were unified to generate a linear span that frames the exterior views.

The ground floor was conditioned to solve different spaces of Co-work and multimedia room with a small bathroom and office. 

Cortesía de Francisca Steverlynck
Cortesía de Francisca Steverlynck

The new structure of the upper floor was integrated into the basement of the old barn through an integral lining made with pressed cement slats (siding) placed vertically and that surround the walls and ceiling giving unity to the building. These slats are separated from each other, functioning as a ventilated façade, allowing the water in the roof area to pass through to a low roof with thermal insulation, a waterproof membrane, and hidden gutters.

Cortesía de Francisca Steverlynck
Cortesía de Francisca Steverlynck

An external ramp embraces the building giving panoramic views of the surroundings and resolving the external link of both floors and accessibility to disabled people. The ramp is contained by a grid of vertical tubes that virtually form a new volume that grows upward. This grid of tubes painted in black reinforces the contrast with the main volume and acts as railing rail and as solar control of the multimedia offices on the ground floor.

The stainless steel chimney of an old boiler was restored and stands as a sentinel referencing the building to its old use as a “Greenhouse”.

Cortesía de Francisca Steverlynck
Cortesía de Francisca Steverlynck

View the complete gallery

Project location

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cowork Greenhouse Pavilion / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos" [Pabellón el vivero cowork / Steverlynck+Iglesias Molli Arquitectos] 09 Jul 2019. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/920636/cowork-greenhouse-pavilion-steverlynck-plus-iglesias-molli-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.